Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101007-smart-nissan
101007-smart-nissan
101007-smart-nissan
101007-smart-nissan

Smart bygger ny Forfour på Nissan Micra

Den beryktade uppföljaren till Smart Forfour är på gång. Nu avslöjar Smart att de planerar att bygga en ny Forfour baserad på Nissan Micra, men den är bara aktuell för USA.

Det här är inte första gången vi hör talas om en ny, större modell från Smart. Femdörrarsmodellen Forfour slutade tillverkas 2007 och sedan dess har det kommit nya uppgifter i flera omgångar om att en efterträdare är på väg, utan att något har hänt på riktigt. Nu bekräftar dock Smarts USA-avdelning att en ny Smart-modell med fem dörrar är under utveckling.

Smart låter meddela att de har skrivit under ett samarbetsavtal med Nissan rörande ett samarbete kring en ny modell som ska säljas i USA. Avtalet innebär att Smart USA ska få tillgång till en femdörrarsmodell B-klassen med bensinmotor från Nissan. Smarts USA-chef Jill Lajdziak säger att den nya modellen ska bredda Smart utbud och erbjuda femsitsiga egenskaper men utan att försaka Smart-märkets identitet.

Varken Smart eller Nissan har bekräftat vilken modell Smart ska basera sin nya B-klassare på men de har släppt två skisser som visar ungefär hur bilen kommer att se ut. Nog är det misstänkt likt en lite hoptryckt och breddad Nissan Micra. Hur lik Micra den nya Smarten än blir kommer den inte vara mer än ett mellanstopp när den lanseras sent nästa år. Den riktigt stora Smart-nyheten kommer först 2014 då en helt ny generation Smart kommer.