Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090311-smart-fortwo+
090311-smart-fortwo+
090311-smart-fortwo+
090311-smart-fortwo+

Smart försöker igen med fyrsitsare

Att Smart Forfour aldrig blev någon succé är ingen hemlighet. Nu ser det ut som att Daimler-ägda Smart ska göra ett nytt försök att flytta uppåt i storleksklasserna. Den här gången gör man det dock betydligt enklare för sig.

 Smart Fortwo har blivit en stor framgång i Europa, och sedan förra året även på andra sidan Atlanten. Smarts försök att konkurrera i de större segmenten blev däremot ingen succé. Smart Forfour kan förmodligen räknas till en av de senaste årens största floppar inom bilvärlden. Forfour utvecklades i samarbete med Mitsubishi och fick ett mycket kort liv då den lades ned efter endast två år i produktion. Men Smart låter sig inte stoppas av en sådan liten motgång. Brittiska Autoexpress har fått reda på att det Daimler-ägda småbilsmärket har en ny modell på gång, eller halvny är kanske mer korrekt.

Smart tänker nämligen göra det enkelt för sig och helt sonika slänga på ett bakre dörrpar på Fortwo. Bilen blir självklart något längre och får två bakre stolar, men annars ska det inte skilja mycket mellan bilarna. Därav ska den fyrsitsiga versionen få namnet Fortwo +2. Motorn ska fortfarande under golvet, drivningen ska fortfarande ske på bakhjulen men hjulbasen ska förlängas med okänt antal centimetrar. Autoexpress uppgifter tyder på att det bakre dörrparet ska hängas i bakkant och öppnas på självmordsvis.

Fortwo +2 uppges dock ligga relativt långt fram i tiden. Enligt källor som Autoexpress talat med kan lanseringen ske tidigast 2012. Det är därmed oklart om den baseras på nuvarande Fortwo eller nästa generation. När den än kommer så ska den erbjudas i en mängd olika utföranden, bland annat som elbil.

Läs mer