Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110220-smart-forspeed110220-smart-forspeed110220-smart-forspeed
110220-smart-forspeed

Smart Forspeed visar nästa Smart-generation

Smart har ett nytt koncept på gång inför bilsalongen i Genève. Nej, det är inte en ny galen Crossblade utan snarare en konceptbil som säger mycket om framtiden för lilla Daimler-ägda Smart.

Redan för några månader läckte det ut skisser på vad som såg ut att vara en ny Smart Crossblade, det vill säga en bil som till sitt utförande mer liknar en permobil än en riktig bil. Men när Smart nu släpper bilder och information om vad som är den nya konceptbilen Forspeed förstår vi att så inte alls är fallet.

Smart Forspeed är i stället en eldriven konceptbil menad att visa vad Smart har på gång inför framtiden. Den säger oss med andra ord en hel del om hur nästa generation Smart Fortwo och Forfour kommer att bli. Bortsett från att det inte finns tak eller vindruta ger exteriören ett mer vuxet intryck än nuvarande Smart-bilar. Fronten är mer utdragen och har fått en mer konventionell grill och hela bilen ger ett mer bredbent intryck. På insidan visas vad som förmodligen är Smarts nya interiöra designspråk. Sittbrunnen i Forspeed är fylld med designlusta och en hel del retroinspirerade detaljer såsom den läderklädda ratten och växelspaken.

Enligt Smart ska Forspeed inte sättas i produktion, det blir alltså inte någon ny Crossblade, men vissa detaljer ska föras över till den nya Smart-generationen. Detta gäller förmodligen även för drivlinan, som i Forspeed är helt elektrisk. Smart har kommit långt i sin elutveckling och 40-hästarselmotorn i Forspeed kan vara en föraning om en framtida eldriven Fortwo. Nästa generation Fortwo och Forfour lanseras 2014 men innan dess kan den eldrivna scootern som visades förra året komma att sättas i produktion.

Läs mer

Test & provkörningar

Smart