Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Smart Forstars kan bli… en bio!

Smarts nya konceptbil Forstars tar konceptet drive in-bio steget längre. Med bland standardutrustningen finns en projektor för att skapa utomhusbio av valfri parkering.

Smart utvecklas mot att bli mer av en renodlad elbil, vilket den nya, eldrivna, konceptbilen Smart Forstars visar. Namnet spinner vidare på de tidigare konceptbilarna från märket, Smart Forus och Forspeed.

 Förutom de snarlikt döpta bilarna har även utseendet till viss del hämtats över vilket gör att man kan misstänka att det är ungefär så här nästa generation Smart faktiskt kommer att se ut. De som minns Smarts förra försök att göra en sportbil känner även igen en del drag från Smart Roadster.

 Bilen kommer visas upp för första gången på bilsalongen i Paris som drar i gång den 29 september. Under skalet finner man en elmotor på 82 hästkrafter och 135 newtonmeter från nuvarande elversionen av Smart. Toppfarten nås vid 130 kilometer i timmen.

 – Smart är Europas billigaste serietillverkade elbil. Den är inte bara utsläppsfri och snabb, den kan även ställa temperaturen i bilen i förväg över en smartphone och den är lätt att ladda med ett vanligt eluttag, skriver Smart-chefen Dr Anette Winkler i ett pressmeddelande.

 Men det är inte de enda finesserna med bilen. Den kan nämligen bli en drive in-bio på ett ögonblick.

 – Med sitt kraftfulla batteri och inbyggda projektor kan Smart Forstars förvandla vilken grå bakgård som helst till en livlig utomhusbio.

 Mediespelaren som kopplas till projektorn som integrerats i motorhuven kan manövreras med hjälp av en iPhone. Bioljudet för resten av grannskapet har Smart också tagit hand om med högtalare som riktas utåt.Smartphonen kan sedan placeras i en hållare där man vanligtvis hittar backspegeln. Finessen i detta är att telefonen genast blir backspegel tack vare en kamera bak på bilen. Om kameran sedan kan kopplas samman med projektorn framgår dock inte av pressmaterialet.

 Stolarna har klätts med ett nätmaterial som kan plockas bort för att tillåta frakt av långa föremål. Strålkastarna i bilen består av LED-lampor och har fått ögonbryn vilket bidrar till det lite serietidningsaktiga utseendet. Baklyktorna är i snarlikt stuk och bakom den högra lyktan finner man ladduttaget.

 Jämfört med nuvarande Smart Fortwo har Forstars vuxit till 3 550 x 1 710 x 1 505 millimeter vilket bland annat tillåtit en längre hjulbas och en bredare spårvidd. I hjulhusen ryms numer 21 tum stora fälgar. Kvar från Fortwo är de minimala överhängen och ett hjul i varje hörn enligt den klassiska småbilsprincipen som började med den första hundkojan från 1959.