Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090824-smart-tesla090824-smart-tesla090824-smart-tesla
090824-smart-tesla Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Smart Fortwo Electric Drive – nu med Tesla-batterier

Daimlers elbilsprojekt har vid det här laget hållit på en lång tid. De första eldrivna Smart-bilarna rullade redan 2007. Det dröjer dock ända till 2012 innan vanliga dödliga får köra el-Smarten som nu kommer i en ny generation med Tesla-batterier.

 Daimler skyndar långsamt med sin eldrivna Smart Fortwo. Redan 2007 kunde de första 100 bilarna rulla ut på det brittiska vägnätet i testsyfte. Nu, två år senare, väntar vi fortfarande på att Smart Fortwo Electric Drive ska sättas i serieproduktion. Det kommer, lovar Daimler, men först ska el-Smarten lanseras i en ny generation. Nu är den här.

Borta är de gamla nickelmetallbatterierna och in kommer i stället nya och moderna litiumjonbatterier från Daimlers nyfunna partner Tesla Motors. Batterierna förser elmotorn på 30 kW med tillräcklig kraft för en maximal räckvidd på 115 kilometer. 120 Nm i vridmoment är tillgängligt från stillastående och det får bilen att skutta iväg från 0-60 km/h på 6,5 sekunder. Toppfarten är begränsad till 100 km/h. Daimler menar att det räcker gott och väl eftersom bilen främst är avsedd för stadstrafik. Därför behövs inte heller en längre räckvidd. Tyskarna hänvisar till trafikstudier som visar att bilar som körs i städer sällan körs mer än 30-40 km per dag. I stället har man satsat på att förkorta laddtiden. Att ladda batterierna fullt uppges inte ta mer än tre timmar via ett vanligt 220-voltsuttag.

Med tyska elpriser som måttstock har Daimler kommit fram till att det kostar cirka två euro (20 kronor) att köra 10 mil med Fortwo Electric Drive . Därtill ska de underhållsfria elkomponenterna göra bilen betydligt billigare att hålla igång än sina bensin- och dieselslukande syskon. Förutom avsaknaden av förbränningsmotor och motorljud är det inget som skiljer mellan en eldriven Smart Fortwo och en vanlig, innerutrymmena är desamma tack vare att batterierna får plats där bensintanken annars sitter. Det vill säga i golvet mellan hjulaxlarna. Motorn sitter på sin vanliga plats, baktill.

Trots att Smart Fortwo Electric Drive verkar vara en färdig produkt får vi vänta ända till 2012 på en seriemässig produktion. Tillverkningen i franska Hambach drar igång redan i mitten av november i år, bilarna som byggs ska dock leasas ut till valda kunder över perioder på fyra år eller 6 000 mil. De allra första bilarna ska gå till det tyska elbilsprojektet e-mobility Berlin. Andra storstäder som framöver får sina beskärda delar av eldrivna Smartar är Hamburg, Paris, Rom, Milano, Pisa och Madrid.

Läs mer