Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smart parkering rymmer 16 bilar i stället för 2

Ett företag i Saudiarabien bygger smarta parkeringslösningar varav deras ena system på bara sju dagar rymmer 16 samtidiga bilar på en yta som motsvarar två vanliga parkeringsplatser.

https://youtu.be/XNZ3G2w5VVs

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Saudiarabiska Smart Parking visar upp sitt senaste parkeringssystem som löser utrymmesbrist i exempelvis storstadskärnor. Eller varför inte en trång uppfart till en villa som ägs av en bilsamlare?

I filmen ovan ser vi det roterande parkeringssystemet Smart Parking som rymmer 16 bilar trots att det bara upptar en yta av två vanliga parkeringsplatser. Det är en kapacitetsökning med 700 procent.

Uppförandet är smidigt, att gjuta fundamentet tar två dagar och själva byggandet av stålkonstruktionen med tillhörande mekaniska delar tar fem dagar. Totalt sju dagar.

Att parkera bilen tar cirka tio sekunder. Kör in, kliv ur och tryck på knappen.

Att hämta sin bil kan i värsta fall ta 65 sekunder, om man har oturen att ens bil är placerad högst upp.

En fördel med parkeringssystemet är att du slipper parkeringsskador från oförsiktiga medtrafikanter som bara slänger upp dörrarna.

Smart Parking har även ett annat, större parkeringssystem som de kallar för Ace Parking. Det är mer avancerat och tar totalt tre månader att uppföra. Principen är ungefär densamma som det vi ser i filmen men här ryms i stället 70 bilar på en yta som motsvarar tre parkeringsplatser. Det är en kapacitetsökning på över 2 200 procent.

Detta större system har också extravaganta inslag så som rotering av bilen så att föraren aldrig behöver backa eller positionera bilen exakt.

Smart Parking rekommenderar att en elgenerator kopplas till parkeringssystemet så att bilisterna inte står handfallna om det skulle råda strömavbrott.

Den här typen av automatiserade parkeringshögbyggen är ingen nyhet. Det fanns bland annat i New York i början av 1930-talet, något vi ser i filmen nedan. Den drygt 80 år gamla amerikanska parkeringslösningen rymde 48 bilar på en yta som motsvarar sex parkeringsplatser, med andra ord en kapacitetsökning med 700 procent, samma som Smart Parkings mindre parkeringssystem.

En annan parkeringslösning av det lyxigare slaget kan du njuta av här

.

https://youtu.be/f6-GxKtQ0e4

Gilla på Facebook för fler videoklipp!