Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100923-smart-escooter
100923-smart-escooter
100923-smart-escooter
100923-smart-escooter Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Smart rör sig mot nya områden med escooter

Daimlers småbilsmärke Smart har inte haft det helt lätt. På Parissalongen planerar de att testa marknaden för en liten eldriven scooter. Ska Smart bli ännu mindre för att bli framgångsrika?

Häromveckan meddelade både Smart och Mini att de planerar att visa varsin eldriven scooter i Paris. Det kan tyckas lustigt att de båda småbilsmärkena gör samma sak samtidigt men när det gäller Smart är det ingen större överraskning. Daimlers dotterbolag Smart har genom åren haft mycket svårt att uppnå lönsamhet och moderbolagets tålamod lär inte hålla för evigt. Att doppa tårna i nya marknadssegment är därför ett måste.

När startskottet går för Parissalongen de sista dagarna i september ska Smart visa konceptet escooter för att känna allmänheten på pulsen och se vad de tycker om idén. escooter presenteras som ett koncept men lita på att Smart kan vara redo att sätta den eldrivna scootern i produktion illa kvickt om det visar sig att kunderna vill ha den. Det går rykten om att det finns planer på att lansera en testflotta i London inom kort.

Smart escooter är designad enligt samma tema som den eldrivna versionen av Smart Fortwo, bortsett från Smart-loggan och färgtemat är det dock inte mycket som anknyter till resten av Smart-familjen. Under de vita, utbytbara plastpanelerna finns konstruktion i aluminium och stål som drivs framåt av en elmotor på 4 kW. Motorn är monterad under sätet och får sin kraft från ett 48-voltsbatteri av litiumjontyp. Batteriet sitter fastskruvat så lågt som möjligt och ska ha nog med kraft för en räckvidd på cirka tio mil. När kraften är slut pluggar man in sin escooter i ett vägguttag.

Smart escooter är även utrustad med en airbag. Strax nedanför styret finns en airbag som ska göra sitt bästa för att skydda överkroppen vid en frontalkrock. Smart har satsat stort på säkerheten och även utrustat escooter med ABS-bromsar och döda-vinkel-varnare med en bakåtriktad kamera i varje backspegelhus. All instrument har ersatts av ett hål. I det hålet är det tänkt att man ska stoppa ned sin smartphone vars skärm ska visa all information som behövs.

Läs mer