Smart smygvisar nya Fortwo och Forfour

Daimler-ägda Smart ska alldeles snart presentera en helt ny generation Fortwo samt även den större Forfour. Nu har de släppt en film som ger oss en inblick i hur de tänkt vid skapandet av nya Smart.

https://youtu.be/ruc613KHG1Q

Redan förra året kunde vi visa dig 

hur man på bästa sätt förstör nya Smart Fortwo. Då var bilen inte officiellt presenterad, det är den fortfarande inte. Men det börjar brännas. Smart har nämligen släppt en film som visar utvecklingen hos företagets bilar och ger oss en föraning om hur kommande generation Fortwo och Forfour kommer att upplevas och se ut.

I slutet av filmen får vi se två silhuetter av de båda nya modellerna. Med dessa som bakgrund kan vi se att nya Fortwo och Fourfour blir bulligare och mjukare i sina former än föregångarna. De ser ut att påminna en hel del om konceptbilen Fourjoy.

Trots att det är nya generationer det handlar om kommer flera typiska Smart-detaljer att vara framträdande, exempelvis linjen som sammanbinder dörrtröskeln med B-stolpen, taket och A-stolpen. Men vi kan förvänta oss större utseendeförändringar detta generationsskifte än när generation två tog över efter generation ett. Framför allt fronten får ett helt nytt utseende och bakljusen likaså.

Nya Smart Fortwo sägs längdmässigt bli identisk med utgående generation, alltså 269,5 centimeter från för till akter. Däremot blir den tio centimeter bredare. Nya fyrsitsiga Forfour blir betydligt längre än Fortwo. 3,5 meter lång enligt filmen ovan. Det är dock cirka 15 centimeter kortare än gamla Forfour som lades ned redan 2006.

Nya Smart-bilarna delar komponenter med nya Renault Twingo. Nästan tre fjärdedelar av dem är gemensamma. Detta inkluderar även motorerna. En 70-hästarsmotor med cylindervolym på 1,0 liter samt en 90-hästarsmaskin på 0,9 liter kommer att sätta fart på bakhjulen. Räkna dessutom med en Brabus-variant med några extra hästar samt en eldriven version.

Nya Smart Fortwo och Forfour har förmodligen premiär i mitten av juli, sannolikt onsdagen den 16 juli.