Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Smart visar pickup i Detroit

För att tilltala de amerikanska kunderna kommer citybilen Smart snart i ett nytt och kanske inte helt förhandstippat utförande –som pickup!

Att visa en pickup i Detroit är kanske inte det hetaste eller mest nydanande greppet att skapa uppmärksamhet på, men som med de flesta regler finns det undantag. I det här fallet heter undantaget Smart som visar upp sitt pickup-koncept Forus. Namnet är en ordlek som står för For-us, eller ”för USA”. Alternativt kan man utläsa texten som ”till oss”. Tidigare Smartar har burit de snarlika namnen Fortwo, Forfour och konceptet Forvision som visades upp på Frankfurtmässan.

 Oavsett angreppsvinkel på namnet så är den lilla Smarten ämnad att flörta med den amerikanska marknadens förkärlek till pickuper, och dra lite uppmärksamhet till märket. Och det lär behövas. Trots att det amerikanska småbilssegmentet vuxit med tio procent sedan förra året har Smart tappat 16 procent av sin försäljning. 

 Bilen som man hoppas ska ge märket en knuff i rätt riktning är den flakförsedda Smarten som vuxit både på längden och höjden jämfört med den snarlika Smart Forvision Concept. Hjulbasen har tillåtits växa med 613 millimeter och spårvidden med 50 millimeter per sida. Pickupbädden mäter 900 millimeter med bakluckan i nedfällt läge. 

 Till skillnad från sinnebilden av en bensinslukande amerikansk pickup har Smart stoppat ner en elmotor i sin tolkning av jänkarnas favoritbiltyp. Motorn på 74 hästkrafter och 130 newtonmeter har man hittat i lagerhyllorna – samma motor kommer att finnas som tillval från och med våren 2012. 

 Skisserna i bildspelet nedan kommer ligga som grund för det riktiga konceptet som kommer presenteras på bilsalongen i Detroit.