Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090312-smite-Vehiconomics
090312-smite-Vehiconomics
090312-smite-Vehiconomics
090312-smite-Vehiconomics

Smite – framtidshopp inom svensk fordonsindustri

I stort sett dagligen kan vi läsa rapporter om hur illa ute svensk bilindustri, med Saab och Volvo i spetsen, är. Det skrivs dock mindre om ljusglimtarna som finns i mörkret. Det svenska företaget Vehiconomics är ett av dem.

I takt med att bilarna blir allt mindre och bränslesnålare återgår Vehiconomics till en tidigare beprövad idé – trehjulingar. De har kommit långt i utvecklingsfasen av deras första fordon Smite. Företaget själv kallar det inte för en bil utan håller sig till definitionen fordon. Smite har ett hjul bak och två fram. Karossen är heltäckande men taket kan bytas ut till en cabriolet beroende på väder och humör. För att hålla nere bränsleförbrukningen (0,15-0,17 l/mil vid stadskörning) är karossen aerodynamiskt utformad. Smite är tänkt att rymma två personer placerade på längden. Men är den inte lite väl lik 1950-talstrehjulingen Messerschmitt Kabinenroller KR200?

Vehiconomics har inte släppt några tekniska data eller uppgifter på motoralternativen. De säger i stället att möjligheterna för flera olika alternativ är öppna och både el- och bränsledrift ska erbjudas. Tack vare konstruktionens låga vikt (runt 130 kilo) kan Smite registreras in som trehjulig motorcykel eller moped. Båda ska dock få köras med vanligt B-körkort utan hjälm.

Vehiconimcs planerar inte att ha någon egen tillverkning, endast utveckling och slutmontering. Därefter får underleverantörer tillverka delarna, på så vis hålls kostnaderna nere. Underleverantörerna är dessutom svenska företag med tillverkning på hemmaplan. Trots det förväntas Smites pris bli mycket lågt, under 50 000 kronor enligt uppgift.

I nuläget är Smite bara i utvecklingsstadiet men en ”pre-lansering” förväntas i Stockholm under 2009 och därefter i Europas storstäder.