Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110806-cadillac-ats
110806-cadillac-ats
110806-cadillac-ats
110806-cadillac-ats

Smygpremiär för Cadillacs 3-serieutmanare ATS

Minns ni tyska F1-stallet ATS? Nu har Cadillac antagit samma namn till bilen som ska utmana en annan tysk – BMW 3-serie. Här är första bilden!

Vi må vara få som på rak arm kommer ihåg tyska Formel 1-stallet ATS (efter fälgtillverkaren Auto Teknisches Specialzubehör), som tävlade några år i början 1980-talet utan några speciella framgångar, trots att svensken och Abba-trummisen Slim Borgudd körde för stallet en period. ATS-stallet använde i vilket fall motorer från BMW under flera år, och det är just BMW som Cadillac vill utmana med sin nya modell – som också heter ATS.

 Det känns som vi har hört det förr. Trots flera försök har inte Cadillac riktigt lyckats nå de där tyska premiummärkena, varken vad gäller kvalitetskänsla, försäljning eller lönsamhet (just BMW slog i dagarna rekord i lönsamhet per såld bil). Dagens Cadillac CTS är dock inte alls någon dålig bil, trots att det är en minst sagt udda fågel på våra vägar. Nya ATS blir mindre än CTS och kommer främst att utmana BMW:s 3-serie.

 Tillverkningen kommer också ske i samma fabrik som de tre CTS-modellerna (sedan, kombi och coupé), i Lansing Grand River i Michigan, USA. Vad vi kan se av den första mörka silhuettbilden ser bilen relativt produktionsfärdig ut, men inget datum har blivit satt för lansering och kanske får vi vänta ända till 2013 innan vi får se bilen hos oss. ATS kommer i grunden att vara bakhjulsdriven, men även fyrhjulsdrivna versioner är att vänta. Enligt rykten planerar också Cadillac flera olika karossvarianter (likt BMW 3-serie), bland annat coupé- och cabrioletmodeller. Även en ATS-V med en treliters dubbelt turbomatad V6 på 380 hästkrafter kan anas i spåkulan.

 Namnet ATS är förresten bara ett arbetsnamn, och i alla fall på vissa marknader kan vi säkert få se bilen under andra namn. Bilen är tänkt som en "världsbil" och vissa viktiga marknader, exempelvis Kina, föredrar riktiga namn istället för bokstavsförkortningar på bilar.