Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren (montage) / Toyota, Expressen Lifestyle

Smygtitt på Toyotas pånyttfödda hybrid

Toyota släpper teaserbilder på något som torde vara femte generationen Prius. Hela täcket åker av den 16 november. 

En ny hybridbil är kanske inte mycket att skriva hem om i dessa dagar när elbilslanseringarna duggar tätt. Om det inte var för att det handlar om en pionjär inom elektrifiering – Toyota Prius. Även om tillverkaren inte har något att tillägga de tre så kallade teaserbiler som släppts via deras japanska Instagram-konto så pekar det mesta på att det är den femte generationen Prius som kommer att täckas av den 16 november.

Smygtitt på det som täcks av den 16 november. Foto: Toyota

Bilderna visa i vanlig ordning inte mycket men vi kan se att bilen får en strålkastardesign likt den på bZ4X. Om Prius ärver något annat från elbilen återstår att se. På bilden ses även slagordet Hybrid Reborn vilket har fått spekulationerna att dra i gång. Toyota har dock tidigare bekräftat att Prius kommer att förbli en hybrid även om den kan komma att lanseras som vätgasbil i ett senare skede.

Nya Prius kommer sannolikt byggas på samma plattform som i dag, TNGA-C (GA-C), även om vidareutvecklingen E3 kan vara aktuell. Den är emellertid utvecklad för Europa varpå en teaser i Japan verkar märklig.

Hybriden Toyota Prius visades upp som koncept 1994 och lanserades i Japan 1997 för att tre år senare nå den europeiska marknaden. Modellen försvann i det svenska utbudet 2020.