Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aston Martin

Snabbaste Aston Martin-cabben någonsin

Här är DBS Superleggera Volante, god nog för 340 km/h. Den snabbaste öppna modellen från Aston Martin någonsin. Plocka fram tre miljoner kronor och bilen är din.

Sommaren 2018 drog Aston Martin täcket av DBS Superleggera – märkets flaggskepp i GT-klassen. Frågan är om den inte blir överträffad nu när samma modell presenteras i öppet utförande.

DBS Superleggera Volante har samma motor som coupén, en V12 på 5,2 liter som ger maximala 725 hästkrafter och 900 newtonmeter. Även växellådan är densamma: en åttastegad automatare från ZF.

Prestandamässigt når Volante inte riktigt upp till coupéns siffror. 0-100 km/h tar 3,6 sekunder mot den täckta bilens 3,4 sekunder men topphastigheten är intakt: 340 km/h vilket gör DBS Superleggera Volante till den snabbaste öppna Aston Martin-modellen någonsin.

Foto: Aston Martin

Aston Martins ingenjörer har jobbat mycket med bilens aerodynamik och Volante har ett marktryck på 177 kg, bra tre kg lägre än för coupéversionen.

Mycket är likt med andra ord så låt oss kika på det som faktiskt skiljer bilarna åt: taket. Suffletten har åtta lager isolerande material och öppnas och fälls på 14 respektive 16 sekunder. Detta görs så klart med en knapptryckning, antingen inifrån bilen eller med nyckeln på ett maximalt avstånd på två meter.

Foto: Aston Martin

Takkonstruktionen har testats i såväl öken- som arktisk miljö och under en månads tid öppnade och fällde man taket i en omfattning som motsvarar tio års användande.

Aston Martin DBS Superleggera Volante kostar motsvarande tre miljoner kronor i hemlandet Storbritannien och ungefär 100 000 kronor mer i Tyskland. Leveranserna startar under det tredje kvartalet i år.