Bentley Continental Supersports 2017
Bentley Continental Supersports 2017

Snabbaste Bentleyn hittills – nya Continental Supersports

Bentley har presenterat en ny version av modellen Continental. Den får namntillägget Supersports, och är deras snabbaste bil hittills.

Bentley Continental Supersports blir den sista versionen av den nuvarande, andra generationens Continental, som lanserades 2011. Nästa år lanseras en helt ny generation.

Avslutningen blir något i hästväg. W12-motorn i Supersports har 710 hästkrafter och 1 017 Nm, vilket skjutsar iväg den 2,3 ton tunga aristokratvagnen till 1o0 km/h på 3,4 sekunder och fortsätter hela vägen till 336 km/h. Bilen är också lite lättare än tidigare. Totalt har vikt/effekt-förhållandet förbättrats med tio procent jämfört med 2009 års Supersports.

Bentley själva hävdar att det gör bilen till världens snabbaste fyrsitsiga bil. Den angivna toppfarten är 336 km/h – en kilometer i timmen mer än Ferrari FF, som gjorde anspråk på samma titel när den lanserades 2011.

Utöver de extrema fartresurserna får den nya Bentleyn 21 tum stora lättviktsfälgar, och bakom framhjulen sitter 16,5 tum stora kolfiberbromsar med åttakolvsok, som enligt Bentley är de största någonsin på en produktionsbil.

Bentley har också jobbat på väghållningen. Bilen har ett så kallat torque vectoring-system, hämtat från Continental GT3-R, som bromsar hjulen individuellt vid acceleration ut ur kurvorna. Markfrigången är lägre och hjulupphängningen hårdare, men bilen "behåller sin luxuösa komfort", enligt Bentley, tack vare dynamiska stötdämpare.

Bilderna visar även att bilen har en del exteriöra och interiöra kännetecken också – mest iögonfallande är den indiskreta vingen på bakluckan, som är tillval till coupé-modellen. Just det, bilen kommer i taklöst utförande också och blir, enligt Bentley, världens snabbaste fyrsitsiga cabriolet.

Continental Supersports börjar säljas i april. Priset är strax under 2,4 miljoner kronor för coupén, cabrioleten kostar lite mer. Men om du vill köpa den får du skynda dig – en väldigt begränsad upplaga kommer att göras tillgänglig, meddelas det.