Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Snart finns inga trafikpoliser kvar

Trafikpolisen är snart ett minne blott om utvecklingen fortsätter som i dag. Det oroar inte bara trafikanterna  utan också trafikpoliserna.

Det satsas mycket på fartkameror och så sent som i förra veckan skrev vi om de 600 nya som ska sättas upp längs med svenska vägar innan utgången av 2016.

Under våra artiklar om fartkameror dyker det alltid upp kommentarer om att det borde satsas på trafikpoliser av kött och blod i stället för diton gjorda av plåt. Det brukar heta att en fartkamera aldrig kan sätta dit en drog- eller alkolholpåverkad bilist, det kan däremot en trafikpolis i uniform.

I Sverige finns det drygt 14 000 mil statliga samt kommunala gator och vägar. Det borde med andra ord finnas en uppsjö trafikpoliser, kan man tycka. Men så är inte fallet, i dag finns det nämligen bara mellan 410 och 420 trafikpoliser i vårt avlånga land. Det kan jämföras med 1981 då det fanns omkring 1 500 trafikpoliser fördelade över mindre antal mil väg.

Om utvecklingen fortsätter som den har gjort hittills finns det, enligt Dagens Industris uträkning, över huvud taget inga trafikpoliser kvar om 13 år.

Utvecklingen oroar inte bara många trafikanter utan också trafikpolisen. Det låga antalet trafikpoliser i Sverige kommer i slutändan att innebära att trafiksäkerheten äventyras.

– Det är inte bra. De få trafikpoliser som finns ute kommer att bli slukade av den vanliga verksamheten och inte jobba speciellt mycket med trafik, säger Bengt Svensson på Polismyndigheten till Dagens Industri.

Bengt Svensson, med 25 år som trafikpolis i bagaget, kallar det att Sverige måste få till en övervakning som är värd namnet och tar upp utandningsproven som exempel. På fyra år har antalet utandningsprov minskat från 2,7 miljoner till 1,8 miljoner (från manuell till digital rapportering).

– Det gör att vi hittar betydlig färre rattfyllerister nu, säger han till Dagens Industri och fortsätter:

– Det minskar på alla områden: hastighetsövervakning, bälteskontroll, aggressiv körning. Det här är ju upptäcktsbrott, så gör man färre kontroller hittar man färre trafikbrott.

En trafikpolisen kan aldrig ersättas av en vanlig polis. Trafikpolisen är nämligen specialutbildad med inriktning på antingen persontrafik eller yrkestrafik. Trafikpolisen har således specialkompetens som är oerhört viktiga ingredienser för att upptäckta brott och felaktigheter i trafiken, upptäcker som vanliga poliser har svårt att göra och som fartkameror omöjligt kan göra.

Vill du se fler trafikpoliser eller fler fartkameror längs de svenska vägarna?