Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Snart kan boende i Phoenix åka självkörande bilar till Walmart

Waymos mål att erbjuda en kommersiell taxitjänst med självkörande bilar kommer allt närmare. Börjar skjutsa kunder till och från varuhusjätten.

Tidigare i somras skrev vi om att Waymo, Googles division för autonom teknik, utökar sin flotta av självkörande bilar i USA. Sammanlagt har man beställt 62 000 bilar av FCA-koncernen som ska levereras under året. Målet är att på sikt kunna erbjuda en taxitjänst med självkörande bilar.

Nu har man kommit ännu ett steg på vägen.

Nyligen ingick Waymo nämligen ett samarbete med varuhusjätten Walmart och varuhusoperatören DDR Corp. i USA. Det rapporterar Automotive News. Inom samarbetet med Walmart kommer Waymo att erbjuda Walmart-kunder i Phoenix, som använt jättens e-handelstjänst, att åka i helt självkörande bilar till och från varuhusen. Bilarna som kommer att användas är Waymos självkörande Chrysler Pacificas – en modell man haft i sin flotta ända sedan 2016.

Det är dock inte alla Phoenixbor som kommer att kunna få autonom skjuts. Tjänsten kommer enbart att erbjudas i ett förortsområde av staden där tester med självkörande bilar redan genomförs. Waymos taxiverksamhet tillsammans med Walmart är en testverksamhet och kommer att starta nu i sommar.

När det gäller samarbetet med DDR Corp. gäller ett liknande upplägg, men där kommer Waymo bara erbjuda skjuts till och från ett specifikt varuhus i Phoenix.

Waymo testar för tillfället sin autonoma teknik på 25 platser i USA. Nyligen gick man ut med att man passerat mer än åtta miljoner självkörande miles – alltså närmare 1,3 miljoner mil. För tillfället ska 400 personer ingå i testverksamheten och innan året är slut är Waymos förhoppning att en kommersiell taxitjänst med självkörande bilar ska vara igång i Phoenix.