Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mazda Hazumi Concept
Mazda Hazumi Concept
Mazda Hazumi Concept
Mazda Hazumi Concept

Snygga Mazda Hazumi får oss att längta efter nya Mazda 2

Mazdas bidrag på Genèvesalongen är kanske salongens snyggaste skapelse – åtminstone i småbilsklassen. Hazumi Concept ger oss en tydlig vink om designen och tekniken hos nya Mazda 2.

Mazda går från klarhet till klarhet formmässigt. När vi har skrivit om Mazda CX-5 samt nya generationerna av Mazda 6 och Mazda 3 har ni besökare mer eller mindre konstant hyllat japanens design som baseras på formspråket Kodo. Bland 46 utvalda heta bilar under bilsalongen i Paris 2012 utsåg ni Mazda 6 Wagon till er favoritbil, framför exempelvis Jaguar F-Type och Aston Martin DB9.

När Mazda nu visar upp konceptbilen Hazumi på årets salong i Genève är tongångarna desamma, kanske till och med starkare än tidigare. Hazumi Concept är en förevisning av Mazdas kommande småbil i B-segmentet, med andra ord nya Mazda 2. Behåller Mazda större delen av Hazumis linjer, som påminner en hel del om de som samarbetspartnern Alfa Romeo (kommande roadster) jobbar med, lär Mazda 2 stjäla kunder redan vid skyltfönstret.

 Hazumi Concept muskulösa linjespel i kombination med korta överhäng fram och bak samt stora hjul (18 tum) får bilen nästan att se ut som en elitidrottare på språng. Men formerna sägs vara framtagna inte enbart för att fröjda ögat, utan de ska också ha tagits fram för att optimera luftflödet runt bilen och på så vis hjälpa till att sänka bränsleförbrukningen och miljöpåverkan.

Interiören är futuristisk och avskalad och känns typiskt konceptbilsinteriör. Medan utsidan känns väldigt produktionsmässig, med undantag för exempelvis ytterbackspeglarna och kolfiberdetaljerna, känns insidan inte alls lika sannolik att se i nya Mazda 2. Något som inte känns overkligt är instrumenthuset med tanke på dagens tekniknivå. En stor rundel i mitten som flankeras av två ”informationsvingar”, allt presenterat med färgdisplayer.

 Med Hazumi Concept har Mazda satsat på uppkopplingsmöjligheterna mellan bil och mobiltelefon. Mazda kallar sitt system för MZD Connect och har redan introducerats i samband med lanseringen av nya Mazda 3.

Mazda 2 av senaste generation fick full pott i Euro NCAP:s krocktest, till skillnad från sina föregångare. Hazumi Concept, och därmed nya Mazda 2, höjer säkerhetsnivån ytterligare ett snäpp med hjälp av bland annat säkerhetsfunktionerna som benämns i-ActivSense. Säkerhetstänket innehåller bland annat autobroms i stadstrafik, något som Mazdas större modeller redan har.

Mazdas SkyActiv-teknik fortsätter att förädlas för att bjuda på mindre miljöpåverkan genom lägre förbrukning och utsläpp. Förutom lättviktskonstruktioner som gör att bilen väger lite betyder tekniken i fallet med Hazumi Concept en nyutvecklad SkyActiv-D-dieselmotor på 1,5 liter. Utan att precisera några siffror berättar Mazda att motorn i Hazumi Concept bjuder på gott om vridmoment i kombination med utsläpp under 90 gram koldioxid per kilometer. Motorn är dessutom anpassad för att klara de hårda Euro 6-avgaskrav som träder i kraft i höst.

 Drivlinan kompletteras av en sexstegad SkyActiv-Drive-automatlåda, i-stop start/stopp-system samt i-eloop som är namnet på Mazdas system för tillvaratagande och lagring av bromsenergi.

Mazda Hazumi Concept mäter 4,07 meter på längden vilket gör den 15 centimeter längre än dagens Mazda 2. Den är samtidigt 3,5 centimeter bredare och och 2,5 centimeter lägre. Axelavståndet är 258,5 centimeter vilket är 9,5 centimeter längre än i dag. De extra centimetrarna här och där lär göra gott för innerutrymmena.