Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Socialdemokraterna vill ge studielån till körkortsutbildning

Allt färre tar körkort vid unga år, något som försvårar möjligheterna till arbete. Det vill Socialdemokraterna ändra på genom att ge möjlighet till studielån för att bekosta körkortsutbildningen.

Att ta körkort kan vara en långdragen och dyr process. Det lär vara två av de vanligaste anledningarna till att unga i dag ofta väntar på att ta det så ofta efterlängtade körkortet. Andelen körkortstagare i åldersspannet 18 till 24 år har sjunkit kraftigt sedan 1980-talet.

Samtidigt blir det allt svårare att få anställning utan körkort. Utöver rätt yrkeskompetens kräver sex av tio arbetsgivare inom Svenskt Näringsliv körkort för att kunna erbjuda jobb. Därmed är det många unga som i dag sållas ut på arbetsmarknaden på grund av körkortslöshet. Detta vill Socialdemokraterna ändra på. De vill göra det ekonomiskt enklare för unga personer att ta körkort och de gör det under parollen ”ingen ung person ska behöva gå arbetslös bara för att man inte har råd att ta körkort”.

Därför lägger Socialdemokraterna nu fram förslaget att efter avslutad gymnasieexamen med godkända betyg ska unga människor kunna ta studielån via CSN för att bekosta körkortsutbildningen. Socialdemokraterna tror att ett införande av förslaget även skulle kunna fungera som morot för studerande att slutföra sin gymnasieutbildning med godkända betyg. Ökad motivation helt enkelt.

Förslaget innebär att efter avslutad gymnasieexamen med godkända betyg, komvux eller inom ramen för utbildningskontraktet ska möjligheten finnas att ta CSN-lån på upp till 25 000 kronor för att ta B-körkort.

Socialdemokraterna skriver också att de vill garantera att alla får en bra körkortsutbildning genom att skärpa tillsynen av trafikskolorna.

Förslaget är inte Socialdemokraternas

Att ge möjligheten till studielån för att bekosta körkortsutbildningen är egentligen inte Socialdemokraternas förslag. Det formulerades av branschorganisationen Bil Sweden och trafikskolornas i deras gemensamma rapport ”Körkortets betydelse” som presenterades förra året. Så här säger här säger Bil Swedens vd Bertil Moldén till Dagens Media i dag:

– Redan för många år sedan sa jag till Mona Sahlin, som då var partiledare för Socialdemokraterna, att körkort håller på att bli en klassfråga.

Vad tycker du om Socialdemokraternas förslag? Låter det vettigt eller viftar du bort det som rent valfläsk för att få unga förstagångsväljare att rösta på dem i höstens riksdagsval?

Du vet väl att det finns andra sätt att både spara tid och pengar på din körkortsutbildning? Läs mer om det här.