Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101209-sommar vinterdäck
101209-sommar vinterdäck
101209-sommar vinterdäck
101209-sommar vinterdäck

Sommardäck vs vinterdäck i vinterväglag

Alltid handlar det om vilket val man ska göra – dubbfritt eller dubbat. Men tänk på alla de förare som helt struntar i det valet och fortsätter köra med sommardäck i vinterväglag. BMW har gjort en film som visar hur urbota dumt det är med sommardäck på vintern.

BMW har spelat in en liten film i de österrikiska Alperna där de låter två nya X3 duellera mot varandra på rejält vinterväglag. Inte så intressant kan tyckas, men jo, intressant är det verkligen med tanke på att den ena bilen är utrustad med sommardäck och den andra med vinterdäck och då så klart odubbade (friktions) eftersom det är förbjudet med dubbdäck ibland annat Tyskland och Österrike.

Filmen nedan visar de båda bilarna ”Sommar” och ”Vinter” gå ronderna start i backe, kurvtagning samt inbromsning. För många är vinnaren självklar, men för alla de förare som inte gitter, eller rent av skiter i, att byta till vinterdäck kan den här filmen vara en väckarklocka.

Se och begrunda! Därefter kan det vara på sin plats att ta reda på vilka vinterdäck som är de bästa. Svaret har du i Teknikens Världs vinterdäcktest.

Läs gärna också artikeln Gamla dubbdäck är farliga.

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.