Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sommarens strandvagn – Skoda Element

Den lilla citybilen Citigo är här ombyggd med såväl solceller, grova däck som elmotor och är redo för både stranden och festen. Här är Skoda Element.

En citybil redo för stranden. Ja, det är just vad Skoda Element är då den bygger på modellen Citigo och lånat sin image från klassiska strandbilar som Citroën Citroën Méhari, Mini Moke och Volkswagen Typ 181.

Element 360 cm lång, 164 bredd, saknar dörrar och tak samt har en förhöjd markfrigång på sex centimeter jämfört med Citigo. Undertill finns även skydd för underredet. Grovmönstrade däck på 16-tumsfälgar ska hjälpa till vid tufft underlag och plast på skärmkanter och längs karossens undersidor ska skydda bilen mot drivved och plasthinkar.

Stolarna klädda i läder och Alcantara, baserade på de som finns i Fabia RS, når du efter att ha klivit över en checker-rutig aluminiumtröskel. Instrumentpanelen är lackad i gult som bilens kaross och ratten klädd i skinn. Navigerar till närmsta strand gör du lätt via skärmen på instrumentbrädans topp.

Något du inte finner hos de tidigare nämnda föregångarna är solcellspanaelen på bakluckan. De förser en en kylbox i bagageluckan med el. Där finns även en smart-tv och en 400 watts ljudanläggning när det är dags för fest.

Skoda Element är liksom Citroën E-Mehari, som vi skrev om för två år sedan, eldriven och har en motor på 82 hästkrafter. Dn ger bilen en acceleration 0-100 km/h på 13 sekunder samt en topphastighet på 130 km/h. Räckvidden är 16 mil.

Om siffrorna ovan gäller på asfalt eller sand framgår dessvärre inte. Det gör tyvärr det faktum att bilen inte finns att köpa hos din Skoda-handlare utan är ett av hittills fyra bilar byggda av studerande på Skoda Academy. Historien bakom Element kan du se på klippet nedan.

Att Citigo duger till annat än att köra runt i storstan med bevisade vi 2012 då vi tog bilen, och syskonmodellerna Seat Mii och Volkswagen Up, till Nice

 för att springa marathon. En tripp på 480 mil - för bilarna alltså.

https://youtu.be/X-2uQyHzb6I