Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sony visar upp eldrivna konceptbilen Vision-S

Sony överraskar med att visa upp en eldriven konceptbil på teknikmässan CES i Las Vegas.

Sony planerar tydligen att ge sig in i bilbranschen. På CES-mässan i Las Vegas har de nämligen presenterat en eldriven konceptbil vid namn Sony Vision-S.

Bilen bygger på en plattform utvecklad av Magna Steyr men utöver dem har även företag som Nvidia, Continental, Bosch, ZF och Qualcomm varit delaktiga i utvecklingen av Vision-S.

Bilen har två elmotorer, en vid varje axel, om 200 kW vardera eller totalt cirka 540 hästkrafter, och Vision-S ska klara av 0-100 km/h på 4,8 sekunder samt ha en toppfart på 240 km/h. Sony delar dock inte med sig av några specifikationer gällande batteri eller räckvidd.

Vision-S mäter totalt 489,5 centimeter på längden och 190 på bredden, men en hjulbas på 300 centimeter. Den väger 2 350 kg och är utrustad med luftfjädring. Tack vare att det sitter en elmotor vid vardera axel är den också fyrhjulsdriven.

Kupén hos Vision-S är teknikspäckad med en instrumentpanel som påminner om Honda e med skärmar över hela bredden och kameror som sidospeglar. De fyra separata stolarna har inbyggda högtalare som kompletteras av ytterligare högtalare på mer konventionella platser som dörrar och instrumentbräda.

Bilen är också utrustad med 33 stycken sensorer, varav 12 kameror, tre Lidar och 18 radar- och ultraljudssensorer för att läsa av fordon och människor runt om bilen, för det senare gäller även i bilkupén. Enligt Sony ska Vision-S klara av autonom körning upp till nivå två, alltså likvärdigt med exempelvis Tesla. Men även kunna uppgraderas till nivå fyra med en uppdatering av mjukvara.

Huruvida vi kommer att få se en produktionsversion av Sony Vision-S längre fram är dock oklart.

https://youtu.be/-6fHmNvvEcE