Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Audi R8 LMXAudi R8 LMXAudi R8 LMX
Audi R8 LMX

Sorry BMW – Audi R8 LMX först med laserstrålkastare

BMW och Audi har pikat och dissat varandra under många år. På senare tid rörande vem som blir först med laserstrålkastare. Nu ser Audi ut att vinna racet då deras specialare R8 LMX blir första serietillverkade kärran med strålkastartekniken.

För tre år sedan visade BMW upp första strålkastaren baserad på laserteknik. Audi slog på stora trumman i januari i år när de visade upp laserstrålkastare på konceptbilen Sport quattro. BMW var inte sena med att pika Audi på Twitter för att vara tvåa på bollen. Piken var att ”be om ursäkt” för att de inte visade upp sina laserstrålkastare på årets CES-mässa. De hade nämligen inte tid eftersom de fokuserade på serieproduktion av just laserstrålkastare (närmare presentation av tekniken här).

BMW ska ju som bekant erbjuda laserstrålkastare till sin imponerande sportladdhybrid i8 som kommer strax efter sommaren. Dock som tillval.

När Audi hade tänkt erbjuda sina kunder laserstrålkastare har varit okänt – tills nu. Audi presenterar nämligen en specialversion av märkets supersportbil R8 som fått tilläggsbeteckningen LMX. En blå sportvagn som ska byggas och säljas i futtiga 99 exemplar. Alla dessa får laserstrålkastare som standardutrustning. Därmed är Audi först med en serietillverkad bil som har den maffiga strålkastartekniken som ger dubbelt så lång ljusbild än om bilen är utrustad med LED-ljus.

Audi R8 LMX är inte bara en R8 med laserstrålkastare. Den är ett försök att göra ett sista avtryck i R8 generation etts liv då denna första generation är på väg ut. Generation två har vi redan sett på spionbilder och premiär är det nästa år. Troligtvis får vi se den för första gången på någon av de stora bilsalongerna mot slutet av innevarande år.

Avtryck gör den, R8 LMX. 5,2-liters V10-motorn placerad bakom sittbrunnen klämmer nämligen ur sig fler hästkrafter än någonsin tidigare (utan att ta hänsyn till motorvariationerna i Lamborghini Gallardo). 570 hästkrafter är 20 fler än i R8 V10 plus som kom för ett par år sedan. Maxvridet om 540 newtonmeter är däremot detsamma som i R8 V10 plus. Via en sjustegad S tronic-växellåda skickas kraften vidare ut till alla fyra hjul då R8 LMX på sedvanligt R8-vis är en quattro-bil.

0-100 km/h går på 3,4 sekunder vilket är en tiondel snabbare än R8 V10 plus. Toppfarten är 320 km/h, tre upp jämfört med R8 V10 plus.

R8 LMX är lackerad i färgen arablå (notera ett b, inte två) och har detaljer – grill och galler – i titangrått. Sportavgasrörets mynningar bak är i svart högglanspolerad krom. Frontspoiler, luftintag, motorhuv, sidosköldar, backspegelhus, fasta bakvingen och diffusorn är utförda i kolfiberarmerad plast (CFRP). Bakom 19-tumsfälgarna med 235 respektive 305 millimeter breda sulor gömmer sig kolfiberkeramiska bromsskivor.

Interiört går den blå kulören från utsidan igen. En plakett visar vilken bil i serien av totalt 99 stycken det handlar om.

Men det är alltså laserstrålkastarna som är den stora grejen med R8 LMX. De har dubbelt så lång räckvidd som de LED-strålkastare som R8 erbjudits med sedan sex år tillbaka. Helljuset kompletteras av LED-lysdioder.

Audi R8 LMX kan beställas redan nu och de första bilarna levereras lagom till sommaren. Priset i Tyskland startar på 210 000 euro vilket motsvarar 1,9 miljoner kronor. Det är dryga 300 000 mer än vad R8 V10 plus kostar i Tyskland och dryga 200 000 kronor mer än vad samma modell kostar i Sverige.

Kommer BMW att kontra med en begränsad upplaga av 1-serie med laserstrålkastare som har premiär i helgen, bara för att vara först?