Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Raffalel

SOS Alarm testar automatlarm för motorcyklister

15 000 motorcyklister över hela Sverige är under våren med i ett pilotprojekt som SOS Alarm i Sundsvall ligger bakom. Vid en allvarlig MC-olycka slår en app i motorcyklistens mobiltelefon automatisk larm.

Motorcyklisterna är extra utsatta i trafiken. De är oskyddade och färdas ofta ensamma. Vid exempelvis en MC-olycka med avkörning, eller på en lågt trafikerad vägsträcka, finns risken att motorcyklisten blir liggande utan att uppmärksammas av förbipasserande. Därför har företaget Detecht, med hjälp av Chalmers-forskare, tagit fram en mobilapp som SOS Alarm i Sundsvall nu utvärderar via ett pilotprojekt.

Appen registrerar, med hjälp av mobiltelefonens sensorer (t ex gyrosensor och accelerometer), förändringar i hastighet, g-kraft och rotation. Vid en allvarligare olycka ändras värdena kraftigt och tolkas som att motorcyklisten behöver hjälp, appen larmar därmed larmcentralen. Den gör det dock inte direkt utan efter 60 sekunder. Under denna tid har motorcyklisten möjlighet att inaktivera larmet, om olyckan är av mindre allvarlig grad.

Motorcyklisterna är oskyddade och extra utsatta vid olyckor. En avåkning som inte uppmärksammas av någon annan trafikant kan få ödesdigra konsekvenser. Foto: VTI/Jan Wenäll

När appen väl slår larm fungerar det ungefär som eCall-systemet som numera är standard i alla nya bilar, det vill säga larmcentralen får information om position, riktning, antal på motorcykeln, namn, adress och telefonnummer. Föraren kan inte utlösa larmet manuellt, däremot kan 112 alltid ringas.

Skulle motorcyklisten inom 60-sekundersintervallet resa sig upp och köra vidare avbryts larmet automatiskt.

Om ett larm når larmcentralen ringer de omedelbart upp motorcyklisten, och om denna inte svarar larmar operatören enligt ett särskilt förfarande som bygger på samma struktur som för eCall.

Pilotprojektet genomförs mellan 1 mars och 31 maj över hela Sverige och involverar omkring 15 000 motorcyklister. SOS Alarm utvärderar hur tekniken fungerar och tittar extra noga på om det blir många falsklarm eller inte. Vid behov kan pilotprojektet förlängas över resten av motorcykelsäsongen.

Är du motorcyklist och vill vara med och testa appen? Du kan ladda ned den på Google Play och App Store via Detechts webbplats.