Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080519-spada-codatronca
080519-spada-codatronca
080519-spada-codatronca
080519-spada-codatronca

Spada Codatronca TS redan i produktion

Spada Codatronca TS är förmodligen det närmaste en serietillverkad Batmobil man kan komma. Den lilla skaran av lyckliga köpare får inte bara en bil med ett udda utseende. Med på köpet följer även 630 etanoldrivna hästkrafter och en toppfart på 340 km/h.

Spada Codatronca TS är ett verk av designern Ercole Spada och hans son Paolo i samarbete med tuningfirman UK Garage. För designen står SpadaConcept, som tidigare gett oss klassiker som Aston Martin DB4 och Fulvia Sport Zagato. Inspirationen till den intressanta bakdelen på Codatronca TS sägs vara hämtad från 1965 års Alfa Romeo TZ. Efter utdragna tester har det udda projektet nu gått in i den slutgiltiga produktions- och försäljningsfasen.

Det nästan surrealistiska skalet döljer en i allra högsta grad potent sportvagn, åtminstone på pappret. Under den glosögda huven gömmer sig en V8-motor på sju liter som ger 630 hästkrafter och är kapabel att driva bilen till en toppfart på drygt 340 km/h. 0-100 km/h avklaras på 3,4 sekunder. Kanske är det inte helt omöjligt att vi får se något exemplar av Codantronca TS här i Sverige då V8-motorn helst dricker E85.

Förutom den imponerande motorn bjuder Codatronca TS på andra sportbilsegenskaper såsom en ultralätt konstruktion och avancerad aerodynamik. För att hålla kostnaderna nere utgick man från plattformen för Chevrolet Corvette. Vissa delar av drivlinan och fjädrings- och hjulupphängningssystemet är utvecklade versioner av de ursprungliga Corvette-delarna. Inom kort kommer även en värre version av Codatronca, då kallad Codatronca TSS (Turismo Super Sportivo) med en motoreffekt som höjs till drygt 700 hästkrafter.

Med Codatronca vill Spada bygga en sportbil som går i samma spår som de klassiska italienska sportvagnarna. Produktionen i Turin har redan startat och det är SpadaVettureSport som står för ihopsättningen.