Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100920-spartan-v-ducati
100920-spartan-v-ducati
100920-spartan-v-ducati
100920-spartan-v-ducati

Spartan V – Ducati på fyra hjul

Motorcyklar är roliga men den största nackdelen med dem är ju som alla vi bilälskare vet att de bara har två hjul och är livsfarliga. Lösningen för den som vill få mc-prestanda men åka lite säkrare kan heta Spartan V – en Ducati på fyra hjul.

Den lilla australiska bilbyggarfirman Spartan Motor Company från Australien har kokat ihop ett ytterst attraktivt sportbilsrecept. De kallar sin nya modell Spartan V. Namnet ger en hint om vad det är för typ av bil. Spartan V är spartansk så det förslår, det finns inga onödiga delar såsom tak, vindrutetorkare eller ens dörrar.

Spartan V består av ett rörramschassi med fullt inställbara dubbla triangellänkar och en kolfiberkaross. Specifikationerna för den lilla röda saken är knapphändiga men vi får som tur är veta det viktigaste. Som drivkälla har Spartan valt en Ducati V-Twin-motor på 1 198 kubik som levererar 172 hästkrafter. Det sätter rejäl fart på den endast 300 (!) kilo tunga bilen. 0-100 km/h ska gå på strax under 3 sekunder och toppfarten anges till 280 km/h. Växlar gör man med hjälp av en sexstegad sekventiell växellåda. Närmare en fyrhjulig motorcykel än så här går det sannolikt inte att komma.

Jo, förresten. Den som tycker att Spartan V är lite för praktisk kan välja att få sin bil med FIA-godkänd täckkåpa som kan placeras över passagerarsätet. Priserna börjar på cirka 650 000 kronor.