Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ferrari

Specialversion av Ferrari 812 Superfast med V12:a på 830 hästkrafter

Ferrari har offentliggjort en specialversion av Ferrari 812 Superfast med 830 hästkrafter och släppt de första fotografierna på bilen. Ytterligare teknisk information och vad den ska heta dröjer dock till världspremiären den 5 maj.

De 800 ynka hästkrafter som sitter i den ”vanliga” 812 Superfast var tydligen inte tillräckliga, tyckte Ferrari som nu lanserar en specialupplaga (eller Versione Speciale på Ferrari-språk) av originalet. Modellen kommer ha den mest kraftfulla förbränningsmotorn av alla märkets standardbilar.

I den sitter det senaste exemplaret av Maranellos mytomspunna V12-motor som packar betydligt mer rimliga 830 hästkrafter och varvar till 9 500 varv per minut – vilket är runt 1 000 varv högre än standardupplagan. Andra nyheter är en omarbetning av många av motorns nyckelkomponenter, exklusiva materialval och ett nytt avgassystem.

1 AV 2
Foto: Ferrari
2 AV 2
Foto: Ferrari

Ferrari säger sig ha arbetat extra med bilens aerodynamik där bland annat nya och större luftintag i fronten, en bakre diffusor i kolfiber och virvelgeneratorer (flygplansdetalj) på bakluckan sticker ut. Allra tydligast märks dock kolfiberstycket som korsar motorhuven, vilket Ferrari menar får huven att se kortare ut medan bilen upplevs som bredare.

1 AV 2
Foto: Ferrari
2 AV 2
Foto: Ferrari

Originalets glasade bakruta har bytts mot en målad i aluminium och interiört har dörrpanelen designats om (gissningsvis i kolfiber) för att spara vikt. Fler detaljer om bilens prestanda finns inte att tillgå för tillfället, men detta är förändringar som bör innebära att den är supersnabb – (sorry) – och förmodligen snabbare än 812 Superfast. Om två veckor har vi svaret, då får vi även reda på modellnamnet.

Foto: Ferrari