Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Specialversioner av Fiat 500 hyllar strandbil från förr

Fiat firar strandbilen 500 Jolly Spiaggina från 1958 med en specialversion av 500C men nog gör showbilen från Pininfarina och Garage Italia en mer badsugen.

Hur många specialversioner av Fiat 500 som presenterats genom åren har vi på redaktionen tappat räkningen på men här kommer i alla fall en till: Spiaggina ’58.

Foto: Olaf Pignataro

Den firar att det är 60 år sedan 500 Jolly Spiaggina gjorde debut. Upplagan är begränsad till 1 958 (vad annars) exemplar och basen är en 500C med med loggor och fälgar i vintage-stil, interiör i två färger, beige sufflett samt en kaross i den unika kulören ”Volare Blue” – döpt efter sången ”Nel blu dipinto di blu”, mer känd som just ”Volare” sjungen av Domenico Modugno.

Foto: Olaf Pignataro

Betydligt mer arbete har karossfirman Pininfarina och Garage Italia gjort för att hylla strandbilen från 1958 med showbilen ”Spiaggina by Garage Italia” – se bara i galleriet nedan. Bilen må vara i samma kulör som Fiats jubileumsmodell men här har bland annat taket kapats och ersatts med en båge. Baktill hittar vi även ett ”duschutrymme”.

Originalet Fiat 500 Spiaggina tillverkades 19581965.

Originalet byggdes dock av Carrozzeria Ghia mellan åren 1958 och 1965. Modellen såldes i Europa, USA och Sydafrika och hade en prislapp på det dubbla mot en vanlig 500. Den blev främst ett ämne kring lustjakter och golfbanor i händerna på personer som redaren Aristotle Onassis, skådespelaren Yul Brynner och USA:s president Lyndon B. Johnson.