Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: © Patrik Lindgren

Speciella registreringsskyltar för rattfulla

USA har det redan, speciella registreringsskyltar för dömda rattfyllerister. Är detta något som borde införas i Sverige?

Lagen som gör det möjligt att straffa rattfyllerister med en gulröd registreringsskylt är egentligen inget nytt i Ohio då den infördes redan 1967. Däremot var det var ovanligt att domare i Ohio använde sig av straffet, något som förändrades 2004 då det blev obligatoriskt att utfärda de gulröda skyltarna. När lagen skärptes utfärdades dock så många skyltar att det ledde till att skyltarna endast utfärdas efter ett flertal överträdelser.

Skyltarna innebär givetvis en stor skam för de som är tvungna att ha dem på sina fordon vilket fick delstatsparlamentet i Ohio att vilja använda sig av liknande registreringsskyltar för andra brott. 2007 lämnade de in ett förslag om att dömda sexförbrytare skulle ha neongröna registreringsskyltar, ett förslag som dock fick avslag då de trodde att det skulle leda till vandalisering och temperamentfyllda förare vilket kan leda till allvarliga olyckor.

I Georgia, Iowa och Minnesota införs i stället ett speciellt registreringsnummer för dömda rattfyllerister och i Oregon har man använt sig av särskilda klistermärken som fästs på nummerplåten. Liknande förslag har diskuterats i andra stater med blandat resultat då vissa har fått avslag och andra fortfarande är under övervägande.

Vad tycker du, är detta något som borde införas för dömda rattfyllerister i Sverige?

 Vi kanske till och med kan vidareutveckla det hela och införa speciella registreringsskyltar för de som inte kan låta bli att fingra på telefonen eller liknande när de kör bil. Senast i går höll vår webbredaktör Mattias Rabe på att bli överkörd av en taxichaufför som tittade mer på telefonen än vägen.