Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080731-abarth-lotus-sportbil080731-abarth-lotus-sportbil080731-abarth-lotus-sportbil
080731-abarth-lotus-sportbil

Sportbil från Abarth med Lotus-gener

Blickarna är återigen riktade mot klassiska Abarth, inte minst sedan återuppståndna Fiat 500 samt Grande Punto fått det läckra namnet stansat på dekorlisterna. Det vill Abarth-folket dra nytta av och utveckla en ny lättviktig sportbil fristående från Fiat, med teknik hämtad från nästa Lotus Elise.

Det är mer än 30 år sedan Abarth utvecklade en egen fristående sportbil och det har länge varit osäkert om vi skulle få se en igen. Så sent som under lanseringen av Fiat 500 Abarth gjorde Luca de Meo, chef för både Abarth och Alfa Romeo samt marknadschef hos Fiat, följande uttalande:

– Kanske kan vi en dag utveckla en modell som bara är en Abarth för Abarth. En dag kanske vi har det, men just nu har vi inte de interna resurserna som möjliggör det.

Den framtida dagen som Luca de Meo talar om behöver inte vara speciellt långt borta om man har rätt samarbetspartner. Brittiska Autocar kan enligt källor avslöja att Abarth har slutit ett hemligt avtal med Lotus som ger italienarna möjligheten att använda nästa generation Lotus Elise som grund för en egen sportbil. På så vis kan Abarth få ta del av ett nyutvecklat chassi samtidigt som de slipper skyhöga kostnader och lång utvecklingstid. Lotus, som får anses vara en av de vassare tillverkarna i världen av mindre sportbilar, håller just nu på att fila på en avlösare till nuvarande Elise som har funnits i snart 13 år. Nästa generation Elise, som bygger på den plattform som nyligen presenterades i Evora, om än mindre i formatet, sägs presenteras 2010. Ett år efter ska Abarth kunna visa upp sin sportbil som alltså bygger på samma komponenter.

Sportbilen från Abarth blir en liten tvåsitsare med motorn mittmonterad. Direktinsprutad och matad med turbo kommer den fyrcylindriga maskinen att utveckla omkring 240 hästkrafter vilket räcker långt i en bil som sägs väga runt 900 kilo. Trots effekten och trevliga prestandasiffror är målet att få bränsleförbrukning och utsläpp på låga nivåer för biltypen.

Hur bilen kommer att se är ännu okänt, men känt är att den inte ska kunna förknippas med nästa generation Elise.

Nu gäller det att hålla tummarna, så kanske vi kan få se en sportbil från Abarth redan om tre år.

Läs mer