Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091222-spyker seriös köpare091222-spyker seriös köpare091222-spyker seriös köpare
091222-spyker seriös köpare

”Spyker är en seriös köpare”

Spyker Cars vd Victor Muller har under tisdagen varit på besök i Trollhättan där han pratade om den eventuella Saab-affären mellan dem och GM. IF Metalls ordförande anser Spyker vara en seriös köpare och att de löst finansieringen tillfyllest.

I dag var Spyker Cars vd Victor Muller på besök i Trollhättan där ett möte mellan honom, IF Metalls ordförande Stefan Löfven och lokala ordförande Paul Åkerlund samt Unionens Anette Hallgren ägde rum.

Under det halvtimmelånga mötet redovisade Victor Muller Spyker Cars tankar kring affärsplanen och finansieringen samt hur de ser på produktion och utveckling i Sverige.

– Det var ett bra samtal och vi fick klart för oss att det är en högst seriös köpare som vill göra affär. Och nu är det bråttom, säger Stefan Löfven till TT och tillägger att GM också måste visa att de vill göra affär och att regeringen och Riksgälden gör sina uppgifter.

På TT:s fråga om Spyker Cars är en seriös köpare svarar Stefan Löfven:

– Ja, med den finansiering som finns. Man vill ha produktion och utveckling i Sverige med svenskt management och affärsplanen är densamma som Koenigsegg och Saab utvecklade. Och den är testad på kors och tvärs av både Riksgälden och Europeiska investeringsbanken (EIB) och regeringens egna konsulter, så den är hållbar.

Stefan Löfven anser att finansieringen är löst, som han uttrycker det, tillfyllest. Detta efter att Spyker Cars gjort om sitt erbjudande till GM så sent som i söndags för att lösa de tvister som uppstått under fredagen och som ledde till att GM avbröt förhandlingarna och därmed beslutade om Saabs nedläggning.

Anette Hallgren, Unionens representant i Trollhättan, berättar att Victor Muller verkar vara en väldigt entusiastisk och engagerad person som brinner för att köpa Saab. Hon har också en förhoppning om att stora delar av affären ska hinna bli klara innan den 31 december då GM:s tidsfrist rinner ut. Är bara kontrakten och sådant färdigt så behöver inte allting vara på plats just då är hennes uppfattning.

Hon vill inte kommentera hur holländska Spyker Cars nya bud till GM ser ut eller hur finansieringen är utformad. Hon vill inte heller kommentera hur förhandlingarna mellan Spyker Cars och GM går men hon avslöjar att holländarna i stort sett köper större delen av affärsplanen som utarbetades av Koenigsegg Group som hoppade av Saab-affären i november.

Allt om Saabs nedläggning

Krönika

I fokus