Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091215-spyker-ensam-saab091215-spyker-ensam-saab091215-spyker-ensam-saab
091215-spyker-ensam-saab

Spyker enda Saab-spekulanten kvar

Holländska Spyker är det enda alternativet för Saab. GM:s vd Ed Whitacre bekräftade på tisdagen att Spyker är den enda budgivaren som återstår. Om köpet inte går igenom läggs Saab ned.

Saabs sista chans för överlevnad kommer från Nederländerna. Det framgick när GM-chefen Ed Whitacre talade med nyhetsbyrån Reuters på tisdagskvällen. Enligt Whitacre är Spyker Cars den enda kandidaten som finns kvar och han tror att det är möjligt att genomföra köpet innan årsskiftet då den sedan tidigare uppsatta tidsfristen löper ut. Om så inte blir fallet är nedläggning enda alternativet för Saab Automobile. Spyker har valt att inte kommentera GM-chefens uttalande.

Tidigare på tisdagen framkom uppgifter att en icke namngiven huvudkandidat hade utsetts i förhandlingarna. TT rapporterade att Europeiska investeringsbanken (EIB) och den svenska regeringen har fått underlag för att granska huvudkandidaten på djupet.

– Jag vet att EIB har fått ett namn att börja jobba med och vi har också börjat att titta på den kandidat som är huvudspåret, sa Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet, till TT.

Många experttyckare anser att Spyker är en osäker ägare som är alltför lik Koenigsegg som hoppade av affären i slutet av november. Det anses även svårt för en ny köpare att få till affären på så kort tid. Statssekreterare Jöran Hägglund vill inte avslöja för TT om huvudkandidaten tänker sig samma upplägg som Koenigsegg men han konstaterar att den snäva tidsplanen gör att det blir svårt att ändra upplägget helt. Han tror att ett slutgiltigt besked från GM kommer att dröja.

– De vill vara så säkra de bara kan, innan de går ut med något. Och jag vet att det återstår en hel del förhandlingsarbete. Bland annat jobbet med att gå igenom alla avtal. Att Saab har gjort klart att sälja teknik till BAIC tror han underlättar försäljningen av hela bolaget, säger Hägglund till TT.

Läs mer om Spyker Cars och Saab-försäljningen via länkarna nedan.

Läs mer