Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spyker gjorde miljardförlust 2010

Saabs vd Jan Åke Jonsson har meddelat sin avgång. Samtidigt redovisar Saabs ägare Spyker en miljardförlust för 2010. Vd-avhopp och miljardförlust ledde till att Spyker-aktien föll på Amsterdambörsen.

Fredagen den 25 mars har hittills varit en hektisk dag för Spyker och Saab. Tidigt på morgonen meddelades att Saabs vd sedan sex år tillbaka lämnar sin post. Efter Jan Åke Jonsson går Spykers vd Victor Muller in som tillförordnad vd. I samma veva presenterade Spyker årsredovisningen för 2010. Enligt den framgår att Spyker Cars hade en omsättning på 819 miljoner euro, cirka 7,4 miljarder kronor förra året. Rörelseresultatet förra året blev en förlust på 140 miljoner euro, motsvarande 1,3 miljarder kronor. Nettoförlusten blev 218 miljoner euro, cirka 2,0 miljarder kronor, vilket är betydligt mer än 2009 då förlusten blev 23 miljoner euro.

Saabs försäljning ökade från 27 482 bilar 2009 till 31 696 bilar i fjol, vilket är en ökning med 15 procent. Det får ändå ses som en besvikelse eftersom affärsplanen säger att Saab skulle ha tillverkat och sålt omkring 80 000 bilar under 2010. I årsredovisningen förklaras det missade målet med att det tog längre tid än väntat att återställa produktionen efter stoppet och att det har tagit tid att skapa ett nytt nätverk av återförsäljare. Försäljningen under fjärde kvartalet uppgick till 11 448 bilar, vilket är en ökning med hela 129 procent jämfört med fjärde kvartalet 2009.

Nyheten om Jan Åke Jonssons avhopp och Spykers förlust fick Spyker-aktien att tappa 3,2 procent när handeln inleddes på Amsterdambörsen i morse. Spyker-aktieägarna har fått vara med på en åktur under året. I februari nåddes en topp då aktien var värd 5,80 euro. Spyker-aktien står nu i 4,84 euro.

I dag meddelade Spyker även att man gör en riktad nyemission av 5,56 miljoner aktier till de tre bolagen Tenaci Capital BV, Dorwing Solutions Ltd och Trenton International Ltd. Pengarna som kommer in genom nyemissionen ska gå till att betala skulder.

Nyheterna är inte slut där. Spyker meddelar också att man har slutit ett avtal med China Automobile Trading Co (CATC) angående import av Saab-bilar och reservdelar till Kina. Det har dessutom blivit klart att Moskvabaserade Armand Import tar över distributionen av Saab-bilar i Ryssland.

Läs mer