Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091220-spyker saab gm
091220-spyker saab gm
091220-spyker saab gm
091220-spyker saab gm

Spyker lägger nytt bud på Saab!

Det har precis kommit uppgifter från Spyker Cars ledning att de i dag har lämnat ett nytt bud på Saab till GM. Ett affärsförslag innehållandes elva punkter som ska undanröja de tvister som fick affären att avbrytas i fredags. Spyker Cars vill säkra framtiden för Saab, varumärket och de anställda.

I dag, söndagen den 20 december, meddelar holländska Spyker Cars via ett pressmeddelande att de nyligen presenterat ett nytt erbjudande för GM om att få köpa Saab Automobile. De skriver att det lämnat det nya erbjudandet i hopp om att säkra en framtid för Saab, dess anställda och varumärket – trots fredagens GM-besked om att lägga ned Saab.

Enligt Spyker Cars vd Victor Muller har ett förslag innehållande elva punkter överlämnats till GM:s styrelse. De elva punkterna sägs ta itu med alla de frågor som uppstod under de tidigare förhandlingarna, frågor som enligt GM inte gick att lösa inom rimlig tid och som ledde till fredagens dystra nedlägggningsbesked. Enligt Victor Muller ska det nya förslaget undanröja alla hinder som står i vägen för en snabb affär.

– Vi har gjort allt för att lösa de frågor som hindrade en affär och vi har nu bett GM och alla inblandade parter att på allvar överväga detta nya erbjudande.

– Vi är mycket säkra på att vårt nya erbjudande kommer att ta bort det dödläge som stod i vägen för en överenskommelse i fredags, och att det möjliggör ett avslut av affären före utgången av den tidsfrist, 31 december, som ursprungligen fastställts av GM, fortsätter Victor Muller i pressmeddelandet.

Vidare säger Victor Muller att det nya erbjudandet eliminerar behovet av ett lånegodkännande från Europeiska investeringsbanken (EIB) innan årets utgång. Detta ska underlätta för GM att hantera ärendet innan tidsfristen löper ut.

Han berättar också att Spyker Cars arbete för att rädda Saab grundar sig i deras passion för att rädda detta kultförklarade varumärke som de skulle känna sig hedrade att få vägleda, samt att få rädda jobben och levebrödet för tusentals Saab-anställda, leverantörer och återförsäljare runt om i världen.

– Runt 1,5 miljoner Saab-bilar rullar runt om i världen och dessa bilars stolta ägare skulle utan tvekan välkomna överlevnaden av detta fenomenala varumärke, säger Victor Muller.

Ett övertagande av Saab skulle väga tungt för båda parter (Saab och Spyker), berättar dagens pressmeddelande. För Spykers del skulle ett ägande medföra att de får tillgång till starkt och globalt distributionsnät som består av omkring 1 100 återförsäljare, produktionsanläggningar med högsta kompetens, hängiven arbetskraft, samt stabil teknik/ingenjörskonst, inköp, forskning och utvecklingsmöjligheter. För Saabs del skulle ett övertagande av Spyker innebära att företaget får det finansiella stöd som behövs för att konkurrera som ett konkurrenskraftigt globalt varumärke, tillsammans med en ledningsgrupp med entreprenörsanda som har känsla för varumärkets unikhet, arv och individualitet. Under de förhandlingar som hittills ägt rum har både Spykers och Saabs ledarskap visat att de delar på en gemensam vision för just ett sådant partnerskap som raderna ovan beskriver.

– Vårt företagsmotto lyder: ”För de envisa finns det ingen väg som är oframkomlig”. Och vi tänker hålla fast vid det mottot under dessa förhandlingar som vi önskar säkrar Saabs framtid och återupplivar företaget, avslutar Victor Muller.

Spyker Cars nya erbjudande gäller till klockan 17.00 måndagen 21 december (klockan 23.00 svensk tid på måndag).

Regeringen inte förvånad över nya budet

Expressen har nyss varit i kontakt med regeringens förhandlare vid bilfrågor, Jöran Hägglund. Han säger att han inte är förvånad över att Spyker nu kommer med ett nytt bud på Saab.

– Helt oväntat är det inte. Victor Muller blev oerhört besviken i fredags när han fick beskedet att GM lägger ned Saab. Han har bland annat investerat mycket pengar i förhandlingsarbete och annat.

Regeringen kommer att avvakta tills det att GM reagerat på Spyker Cars nya erbjudande.

På frågan om Jöran Hägglund tror att det finns en chans att GM ändrar sig fredagsbeslut svarar han:

– Det kan bara GM svara på.

GM:s reaktion

Enligt SvD, som har varit i kontakt med GM, säger amerikanerna att det här är ett nytt bud och att de ska granska det ingående.

Officiellt bekräftar GM dock ingenting av ovanstående ännu. Däremot har de via ett pressmeddelande under söndagen skrivit:

”Efter fredagens tillkännagivande att GM kommer att påbörja en ordnad nedläggning av Saab har GM fått förfrågningar från flera håll. Vi kommer att utvärdera var och en av dem. Vi kommer inte att kommentera ytterligare förrän dessa utvärderingar har slutförts”.

Spykers Cars motto (som även ingår i deras logotyp) på latin: nulla tenaci invia est via.

Allt om Saabs nedläggning

Krönika