Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110224-spyker antonov110224-spyker antonov110224-spyker antonov
110224-spyker antonov

Spyker säljer sportbilstillverkningen och fokuserar på Saab

Spyker Cars grundare och vd, tillika Saabs styrelseordförande, Victor Muller, säljer Spyker Cars sportbilstillverkning till ryssen Vladimir Antonov. Spyker, som kommer att byta namn, ska fokusera på Saab Automobile i fortsättningen.

Sedan Spyker Cars grundades av Victor Muller 1999 har det holländska märket förknippats med sportbilsproduktion. Det senaste året har företaget även tagit in byggandet av Saab-bilar i sin verksamhet. Men från och med nu ska Victor Muller och hans företag lägga fokus på Saab Automobile då han säljer Spyker Cars sportbilstillverkningen till ryssen Vladimir Antonov, en man som länge har varit med och finansierat Spyker Cars verksamhet.

Antonov köper Spyker Cars sportbilstillverkning genom sitt brittiska holdingbolag CPP Global Holdings Limited för en summa av 32 miljoner euro, motsvarande drygt 281 miljoner kronor.

15 av de 32 miljonerna ska betalas direkt medan övriga 17 miljoner euro ska betalas under en period av fem år, mellan 2011 och 2016.

Spyker Cars sportbilstillverkning är sedan tidigare pantsatt för ett lån på 31 miljoner euro från Antonov till Victor Mullers bolag Tenaci. Lånet löper ut sista april.

Spyker Cars uppger i sitt pressmeddelande att företaget som blir kvar i Victor Mullers ägo, och som ska fokusera på Saab, inom kort kommer att byta namn.

Affären är ett sätt för Saabs ägare att reducera båda skulder och ränteutgifter. Ett så kallat Memorandum of Understanding har skrivits under av de båda parterna. Det är alltså inte det slutgiltiga bindande avtalet.

Victor Muller kommer att vara kvar som Spyker Cars vd till dess att en ersättare har utsetts.

Läs mer