Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091210-spyker-saab
091210-spyker-saab
091210-spyker-saab
091210-spyker-saab

Spyker tar täten i Saab-affären

GM måste välja en Saab-köpare redan den här veckan om affären ska kunna genomföras, enligt statssekreterare Jöran Hägglund. Nya uppgifter säger att Spyker Cars har ryckt fram och ligger bäst till hos GM.

Enligt nya uppgifter till TT är Saabs ägare General Motors på väg att välja en intressent som har erfarenhet av biltillverkning i mindre skala och inte är ett nytt namn i sammanhanget. Uppgifter pekar otvivelaktigt mot holländska Spyker Cars. Spyker uppges vara intresserade av att köpa Saab i sin helhet och planen är att bedriva bilproduktion med design och utveckling i Sverige.

Spyker seglade fram som en kandidat kort efter att GM meddelade att Saab får en tidsfrist på en månad. Vid årets slut ska GM utvärdera eventuella nya bud på Saab. Om GM:s styrelse inte anser att det finns något trovärdigt alternativ ska Saab avvecklas. Tiden tickar på och nu menar den svenska regeringen att det börjar bli riktigt bråttom.

– Om GM menar allvar med att lyckas med en försäljning är det viktigt att de snabbt bestämmer sig. Den här veckan måste de nog ha valt en av intressenterna – annars blir det svårt att genomföra en affär på den här korta tiden, säger statssekreterare Jöran Hägglund till Svenska Dagbladet.

Från Spyker fås inga ledtrådar om hur förhandlingarna går. Spykers talesman Mike Stainton säger till TT att han inte kan ge några kommentarer om hur förhandlingarna går men han bekräftar att Spyker fortfarande är intresserade av att köpa Saab. Spykers konkurrenter är kinesiska BAIC och den amerikanska finansgruppen Renco. Renco är något av en doldis som det inte sägs mycket om, medan BAIC har figurerat flitigt i medierna. BAIC uppges redan ha köpt produktionsverktygen till gamla 9-5 och har säkrat lån på motsvarande 20 miljarder kronor från kinesiska banker.

Läs mer