Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091218-spyker cars gm
091218-spyker cars gm
091218-spyker cars gm
091218-spyker cars gm

Spykers ryska ägare kan ha fällt Saab

Enligt uppgifter som nu dyker upp kan det vara så att GM haft invändningar mot Spykers ägarkonstellation som domineras av ryssar som anklagas för maffiakontakter.

Enligt en uppgiftslämnare till SVT Rapport kan GM:s hastiga och tråkiga besked i dag bero på den underrättelseinformation de fått ta del av om Spyker Cars ryska delägare.

Spyker Cars största ägare, cirka 30 procent av aktierna, är oligarken Alexander Antonov och hans son Vladimir. Alexander Antonov, som är finansman och bankir, förknippas med skumraskaffärer och den ryska maffian. Alexander Antonov blev också skjuten med sju skott i mars i år på öppen gata i Moskva. Dessutom har dessa ryska ägare utan tillstånd startat bankverksamhet i Storbritannien samt har en annan bank i Panama som får räknas som ett skatteparadis. Dessutom stödköper ägarna bilar från Spyker Cars som gått med stor förlust de senaste åren, enligt uppgifter från TV4 häromdagen.

Spyker Cars vd ska också ha dömts för insiderbrott.

Många dåliga sidor verkar i alla fall ha grävts fram vid granskandet av Spyker Cars och skulle kunna vara en av orsakerna till att förhandlingarna mellan dem och GM havererade. Men hade det behövt ta så lång tid att ta fram dessa uppgifter? Skulle inte denna underrättelseinformation ha kunnat vara tillgänglig redan innan exempelvis intresserade Merbanco och Renco avskrevs från vidare förhandlingar? Det är lätt att vara efterklok, men det vore väldigt intressant att få lite mer bakgrund till GM:s tråkiga besked tidigare i dag.

Allt om Saabs nedläggning

Krönika

I fokus