SRT Viper Foto: © 2012 Richard Prince/Chrysler .richard@rprinceph

SRT Viper går mot strömmen – utesluter automatlåda

Automat- och dubbelkopplingslådor blir allt vanligare. I sportbilar är sistnämnda nästan dominant i dag, men i SRT Viper blir det ingen växelhjälp. I en Viper ska växlarna petas i manuellt.

Snart två år har passerat sedan nya SRT Viper, tidigare känd under namnet Dodge Viper, presenterades på New York-salongen 2012.

 Denna i dag förmodligen mest kända amerikanska muskelbil, med betoning på just muskler, har en V10-motor på mäktiga 8,4 liter som pumpar ur sig 649 hästkrafter och 814 newtonmeter. När de sex växlarna petas i vid rätt tidpunkter och varvtal går 0-100 km/h på 3,5 sekunder och fartökningen avstannar inte förrän 332 km/h har nåtts.

 Kanske var det något i beskrivningen ovan som inte harmonierade med ditt synsätt på hur en bil ska köras? Kanske det var det där med att växla manuellt? Gammalt och förlegat när det i dag finns dubbelkopplingslådor och så mycket annat som både gör accelerationen snabbare och fartökningen mer avslappnad för föraren?

Tyvärr får vi i så fall säga. Någon automatlåda är inte aktuell till SRT Viper. Amerikanska Edmunds har snackat med Ralph Gilles, Chryslers chef på prestandaavdelningen SRT:

 – Alla kommer med växlingspaddlar. Vi ser en hel del av det. Vi ser att det är en trend, men det är inte vad Viper handlar om. Verkligen inte, säger han och fortsätter:

– De människor som köper Viper njuter av den manuella lådan, de uppskattar den som förarens bil, den råa kontakten med fordonet. Det är vad det handlar om. Så vi ”jagar inga regnbågar” här.

En annan anledning som sägs göra automatlådealternativet ointressant är att varken Chrysler eller någon annan har en låda som skulle passa i Viper.

På tal om fler motoralternativ till SRT Viper för att försöka trappa upp försäljningen blir hans uttalande:

 – Vi har inget intresse av att bli Corvette, säger han samtidigt som han avfärdar tanken på att skapa en billigare instegsversion av Viper.

När ändå Corvette förs på tal, det är en bil som kan komma att få dubbelkopplingslåda.