SsangYong Korando 2014

SsangYong Korando lyfts – sneglat på Kia

SsangYongs kompakta suv Korando har några år på nacken och genomgår därför ett lyft inför 2014. Ny front och uppdaterat inre tillhör nyheterna.

SsangYong Korando är ingen vanlig syn på svenska vägar, trots att den är märkets bäst säljande modell i vårt land. Hittills i år har den placerat sig på plats 251 på försäljningslistan med endast tolv sålda exemplar under årets första elva månader. Det kan jämföras med SsangYong Rexton som sålt i tre exemplar, Actyon Sports i två exemplar och Rodius i ett endaste exemplar.

Dagens Korando har funnits på marknaden sedan 2010 och inför modellår 2014 är det ett ansiktslyft som gäller. Kanske det kan sätta fart på försäljningen.

Nyheterna på modellår 2014 är ny front med helt omgjorda strålkastare med LED-varselljus. Grillen är också helt ny. I stället för den gamla Jaguar XF-liknande i krom har en bredare och lägre variant med svart rutnät monterats mellan strålkastarna. Nya grillen för tveklöst tankarna till Kia, speciellt modeller som Sportage, Sorento, Optima och gamla Cee’d (efter faceliften). Främre stötfångaren har även den omarbetats och tuffats till.

Förändringarna baktill är mindre och begränsar sig i princip till bakljusen som har fått ny layout.

Nya fälgar ingår också i uppdateringen.

Interiört är förändringarna desto större med helt ny instrumentbräda och mittkonsol. Knappar har blivit aningen större och fler till antalet medan vreden blivit färre. Ratten är densamma som tidigare, så även mätartavlorna till stora delar. Dörrsidorna har däremot gjorts om rejält.

Motorpaletten består av en bensinare och två dieslar. Bensinaren på 2,0 liter och 149 hästkrafter säljs dock inte i Sverige. Det gör däremot de båda 2,0-litersdieselmotorerna som levererar 149 respektive 175 hästkrafter. Framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift är det som gäller, samt manuellt eller automatiskt växlad låda med sex växlar (automat endast till starka dieseln).

Motorerna är justerade och ska därmed vara tystare och vibrera mindre än tidigare.

SsangYong Korando kostar i Sverige i dag, alltså modellår 2013, från 248 000 kronor. I Tyskland har priserna sänkts något i och med uppdateringen, återstår att se om Sverige går samma väg. I priset ingår fabriksgaranti på fem år (10 000 mil) plus tre års vagnskadegaranti.