SsangYong XIV-Adventure och XIV-Air

Redan tidigt nästa år kommer sydkoreanska SsangYong att släppa en liten crossover som utmanare till Nissan Juke. På Parissalongen står två koncept som ger en föraning om hur Juke-utmanaren kommer att se ut.

SsangYongs två Pariskoncept XIV-Air och XIV-Adventure ser väldigt konceptmässiga ut med sina olika taklösningar men faktum är att modellen XIV kommer att sättas i serieproduktion så snart som tidigt nästa år. SsangYong har visat ett antal XIV-koncept de senaste åren och Air och Adventure är de senaste och förmodligen sista i raden som visar hur den kommande produktionsbilen ser ut.

SsangYong har uttryckligen siktat in sig på att konkurrera med Nissans framgångsrika Juke och XIV är bilen som ska göra det. Den kommer att kliva in i B-suvsegmentet och ska vara ett robust och plånboksvänligt alternativ.

Specifikationerna för den kommande produktionsbilen är förstås ännu inte satta men konceptbilarna mäter 420 centimeter på längden och har 260 centimeter mellan hjulaxlarna, vilket är ett par centimeter mer än motsvarande siffror för Juke.

XIV kommer att säljas med en bensinmotor på 1,6 liter eller en dieselvariant, även den på 1,6 liter och båda kan fås med manuell eller automatlåda och fram- eller fyrhjulsdrift. Utrustningsmässigt lär XIV inte placera sig i premiumklassen men SsangYong nämner att man ska kunna få blåtand, ventilerad förarstol, tvåzons luftkonditionering, backkamera, taklucka, färddator och knäkrockkudde på förarplats.

När, eller om, SsangYong XIV kommer till Sverige är inte känt.