Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080717-ssc-rekord-elbil080717-ssc-rekord-elbil080717-ssc-rekord-elbil
080717-ssc-rekord-elbil

SSC bygger världens snabbaste elbil

Firman som just nu kan titulera sig tillverkare av världens snabbaste bil ska nu bygga världens snabbaste elbil. SSC är inte blyga när de utlovar laddningsintervall på sex år och en effekt på 1 000 hästkrafter.

I höstas satte Shelby Supercars (SSC) nytt världsrekord i topphastighet för serieproducerade bilar. Bilen hette Ultimate Aero Twin Turbo, effekten var 1 183 hästkrafter och rekordet lydde 411,7 km/h. Rekordet innebar naturligtvis en rejäl imageboost för företaget, och de är inte sena med att utnyttja uppmärksamheten. SSC och dess grundare Jerod Shelby (inget släktskap med Carroll Shelby) låter nu meddela att företaget även ska sätta nytt världsrekord i topphastighet för en elbil. Utvecklingen av en Ultimate Aero-baserad bil är redan i full gång och redan i februari nästa år ska den första prototypen stå färdig. Därefter ska de första bilarna vara färdiga för leverans mot slutet av 2009.

Bilen ska heta Ultimate Aero EV (Electric Vehicle) och SSC utlovar att den ska bli den första helt utsläppsfria supersportbilen. SSC är minst sagt oblyga när det handlar om bilens prestanda. Utan att precisera närmare lovar SSC att bilen inte ska behöva laddas på sex år. Två elmotorer på 500 hästkrafter vardera ska ge bilen oanade fartresurser. Det finns även planer på en något mildare bil med endast en motor, som då blir endast bakhjulsdriven. Det ska bli mycket intressant att se om SSC kan hålla vad de lovar. I dagsläget känns det dock mest som tomma ord för att få uppmärksamhet. Lita på att vi återkommer i frågan.

Läs mer