Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

SSC Tuatara kommer till skott?

Kan det vara så att SSC North America äntligen har fått kontroll på saker och ting och därmed är redo att släppa den supersportbil som de talat om i flera år? Efter en lång tystnad har nu en teaserbild släppts.

Minns du Shelby Supercars som vi skrev om flertalet gånger för cirka tio år sedan? Företaget ska, trots namnet, inte blandas ihop med klassiska Shelby American som ikonen Carroll Shelby en gång i tiden formade. Numera heter Shelby Supercars SSC North America efter att just Shelby American, alltså originalet, satt sig på tvären mot namnvalet.

Världens snabbaste bil

SSC North America gjorde sig ett namn för omkring tio år sedan då deras modell Ultimate Aero Twin Turbo var världens snabbaste bil med en noterad toppfart på 411,7 km/h (fyra bättre än Bugatti Veyron). Sedan dess har det varit mycket drömmande, bland annat skulle SSC lansera världens första elektriska supersportbil som enligt uppgift bara skulle behöva laddas var sjätte år (nej, det är ingen felskrivning). Den bilen blev det ingenting av. Lite senare presenterades Ultimate Aero Twin Turbos efterträdare, SSC Tuatara, som konceptbil. Det var 2011 och tre år senare fick världen beskedet om att SSC hade tillräckligt med finansiärer för att påbörja produktionen under 2015. Så blev det inte.

SSC North America har släppt en teaser efter flera år av tystnad.SSC North America har släppt en teaser efter flera år av tystnad.SSC North America har släppt en teaser efter flera år av tystnad.
SSC North America har släppt en teaser efter flera år av tystnad.

Nu har SSC North America plötsligt vaknat till liv igen. De har släppt en teaserbild som du ser ovan detta textstycke. Den visar en bil höljd i dunkel men av det lilla vi ser känns formerna igen från Tuatara Concept. Det skulle i så fall vara strålkastarna som ser lite annorlunda ut.

SSC Tuatara så som Jason Castriota ritade den för ett antal år sedan.SSC Tuatara så som Jason Castriota ritade den för ett antal år sedan.SSC Tuatara så som Jason Castriota ritade den för ett antal år sedan.
SSC Tuatara så som Jason Castriota ritade den för ett antal år sedan.

Saab-samband

SSC Tuatara har faktiskt en viss koppling till Saab. Inte att den vid uppvisandes 2011 hade en dubbelturbomatad V8 på 6,8 liter som gav 1 350 hästkrafter och en toppfart på 442 km/h (som då skulle räcka till att bli världens snabbaste bil), men däremot att bilen är ritad av Jason Castriota. Just det, designern som Victor Muller värvade till Saab ett och ett halvt år innan konkursen.

SSC North America skriver inget av vikt i samband med teaserbilden. Inga datum eller så, det enda som står utskrivet är ”The evolution is coming”. Stora ord.