SSC teasar produktionsklara Tuatara – siktar på världsrekord

Sju år efter att konceptbilen visades för första gången är det dags för produktionsklara SSC Tuatara att kliva ut ur skuggorna. Enligt SSC North American kommer superbilen att gå att beskåda på Monterey Car Week i slutet av augusti.

Förta gången vi såg Tuatara var som sagt som konceptbil 2011. Då var det en aerodynamisk superbil bestyckad med en dubbelturbomatad V8 på 6,8 liter som utvecklade 1350 hästkrafter och 1733 newtonmeter. Topphastigheten angavs till hissnande 442 kilometer i timmen, en siffra som är galen än idag, men som var ännu galnare då med tanke på att det dåvarande toppfartsrekordet för gatlegala serieproducerade bilar låg på 412 kilometer i timmen (SSC Ultimate Aero).

Sedan dess har det hänt mycket på superbilshimlen – och mycket med Tuatara också tydligen. SSC North America skriver i sitt pressmeddelande att märkets ingenjörer arbetat i år med att utveckla modellen.

Vad som nu, sju år senare, lurar under huven på Tuatara avslöjar man dock inte. Inte än i alla fall. Däremot är man tydlig med att Tuataras förväntade toppfart "med lätthet överträffar dagens världsrekord" – ett rekord som vi alla vet innehas av en viss Koenigsegg Agera RS447 kilometer i timmen.

Utöver höga toppfartssiffror utlovar man även ett mycket lågt luftmotstånd och racinglika köregenskaper.

I pressutskicket skickar man även med tre teaserbilder som du kan se här i artikeln. Likt den teaserbild vi fick se i vintras är bilderna ytterst dunkla men vi kan ändå skönja former som till stor del verkar likna konceptbilens. Möjligtvis att bakdelen gjorts om en aning – den verkar numera innefatta en stor diffusor. Jämför själv med bilderna i bildspelet nedan.

SSC Tuatara kommer att avtäckas den 24 augusti. Mer information om modellen får vi då.