Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101010-ssc-ultimate-aero101010-ssc-ultimate-aero101010-ssc-ultimate-aero
101010-ssc-ultimate-aero

SSC Ultimate Aero II – nya bilder och fakta

Bäva månde Bugatti. Amerikanska Shelby Supercars har en ny bil på gång och med den tänker de ta tillbaka hastighetsrekordet. Nu finns nya bilder på den Jason Castriota-ritade karossen och avslöjar vad som finns undertill.

Amerikanska Shelby Supercars (SSC) har inte gjort någon hemlighet av att de är ute efter att sätta nytt världsrekord för personbilar. Kort efter att Bugatti Veyron Super Sport drämde till 431 km/h släppte SSC en teaserbild på deras kommande fartmonster Ultimate Aero II. Dessvärre var det en tämligen intetsägande bild, men det gör ingenting nu eftersom Top Gear har fått tag på nya bilder som visar hela skapelsen, en skapelse som för övrigt är designad av Saabs nytillsatte designchef Jason Castriota. 

På de nya bilderna ser vi klart och tydligt var Castriota har fått sin inspiration från. SSC Ultimate Aero II ser ut som en blandning av ett rymdskepp och ett jaktflygplan. Men det är självklart inte bara designen som är iögonfallande. Ultimate Aero II är till stora delar byggd i kolfiber, bortsett från några aluminiumstag som har tillkommit för krocksäkerhetens skull. Titta en extra gång på fälgarna, de är nämligen världens första fälgar som är tillverkade av ett enda stycke kolfiber och väger endast 5,9 kilo styck. Hela bilen väger in på knappa 1 200 kilo.

Motorn har alltså inte många kilon att släpa på, ändå har SSC pressat den 6,8 liter stora V8-motorn till 1 350 hästkrafter. Men det lär behövas för att uppnå målet – att komma upp i 442 km/h och därmed slå Bugatti Veyron med råge.

Läs mer