Staten drog i mars in hundratals miljoner på trängselskatt
Nya siffror från mars månad visar att trängselskatten drar in rekordbelopp till statskassan. 256 miljoner drog staten in på trängselskatt i Göteborg och Stockholm under mars månad, mitt i rådande coronakris.
Transportstyrelsen, som har hand om trängselskatten, har märkt av en kraftig höjning av inkomsterna från trängselskatten i Stockholm under mars månad. Saken är den att från 1 mars gäller den nya högre avgiften, högsäsongsavgift, i just Stockholm. I Göteborg är avgiften likvärdig under hela året. Den högre avgiften har blivit lite av en skattemässig succé, trots att antalet passager genom vägtullarna har minskat under mars månad beroende på att färre pendlar och fler jobbar hemifrån för att minska spridningen av coronaviruset.
På många arbetsplatser har arbetsgivarna beordrat sina anställda att jobba hemifrån.
Under mars månad uppgick intäkterna från passagerna i Stockholm och Göteborg till 256 miljoner kronor, det är 23,7 miljoner kronor mer än under samma månad i fjol, trots färre passager i och med pandemin.
I Stockholm gäller följande, det nuvarande maxbeloppet för trängselskatten är 135 kronor per dag vilket är en höjning med 30 kronor från grundbeloppet. Högsäsong pågår under perioden 1 mars till och med dagen före midsommarafton och från 15 augusti till 30 november. Övrig tid är lågsäsong. Helgdagar och vissa dagar före helgdag är skattebefriade, likaså juli månad förutom de fem första vardagarna.
Lägsta belopp ligger på 11 kronor och högsta belopp under högsäsong är 45 kronor per passage, under lågsäsong är högsta belopp 35 kronor. Skatten tas ut mellan klockan 06.00 på morgogen och upphör klockan 18.29.
LÄS MER: Nu höjs trängselskatten
I Göteborg är det maximala beloppet 60 kronor per dag och det lägsta respektive det högsta beloppet per passage är 9 respektive 22 kronor. I övrigt gäller samma sak som i Stockholm gällande helgdagar och skattefritt under juli månad.
I början av april månad kom moderaterna med ett förslag om att pausa trängselskatten fram till sommaren för att lindra effekterna av coronakrisen. Niklas Wyman (M), andre vice ordförande i riksdagens skatteutskott sa:
– Vi uppmanar regeringen och samarbetspartierna att pausa trängselskatten så länge de här rekommendationerna gäller. Det är rimligt att man pausar skatten fram till sommaren.
Sedan ställde sig Miljöpartiet bakom den här uppmaningen. Trafikborgarrådet Daniel Helldén uttalade sig vid en pressträff den 8 april:
– Jag uppmanar regeringen att se till att vi pausar trängselskatten under coronakrisen för att underlätta för stockholmare som behöver ta sig fram i stan.
Strax därefter vände sig Nyamko Sabuni direkt till sin samarbetspartner Stefan Löfven och sa:
– Personalgrupper inom strategiskt viktiga samhällsfunktioner måste till sina arbeten och för att de ska kunna resa säkert utan att utsätta sig för risk för smitta så menar vi att de måste åka sina egna fordon in till jobbet. Då kan det inte vara så dyrt som det är med trängselavgifter.
LÄS MER: Fler vill pausa trängselskatten
Det är oklart vad det här får för effekt men just nu ligger ärendet för beredning i regeringskansliet. Om inte regeringen agerar kan i stället riksdagens finansutskott göra det, men endast om det finns en majoritet för att stoppa trängselskatten tillfälligt.
Antal avgiftsbelagda passager i Stockholm
2019: 19 279 246
2020: 18 571 008
Antal avgiftsbelagda passager i Göteborg
2019: 8 159 200
2020: 7 876 892
Ovanstående siffror kommer från Expressen.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se