Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100623-volvo-geely-daqing
100623-volvo-geely-daqing
100623-volvo-geely-daqing
100623-volvo-geely-daqing

Statligt kinesiskt företag blir storägare i Volvo

När Ford lämnar över kontrollen till de nya Volvo-ägarna kommer 40 procent att hamna i ett statligt ägt kinesiskt företag. Det avslöjar TV4 Ekonominyheterna.

Inför Geelys köp av Volvo Personvagnar var det många som ifrågasatte hur relativt småskaliga Geely skulle ha råd. Nu visar det sig att de inte har det. TV4 Ekonominyheterna avslöjar nu att det finns en hittills hemlig delfinansiär i affären. Geely har inte nog med pengar för att ensamt förvärva Volvo och har därför tagit hjälp av Daqing – ett investmentbolag som ägs av staden Daqing i norra Kina.

I en anmälan till EU-kommissionens konkurrensprövning dyker Daqing upp som köpare bredvid Geely. Enligt TV4 Ekonominyheterna går Daqing in med drygt tre miljarder kronor i Volvo-köpet och blir därmed en stor majoritetsägare med 40 procent av ägandet. Daqing är ett regionalt, politiskt styrt företag från ett mycket oljerikt område där Kinas största oljefält finns.

Geely kommer alltjämt att vara majoritetsägare i Volvo men det innebär inte att de kommer att ha full kontroll. Daqing uppges ha villkorat sin investering med att de ska få bestämma var en ny Volvo-fabrik ska byggas i Kina. Och det lär bli i Daqing. Under hela köpprocessen har Geely försäkrat att inga svenska arbetstillfällen ska flyttas till Kina, om Daqing delar den uppfattningen återstår att se.

Läs mer