Statoil blev Circle K blev Ku Klux Klan

Ett namnbyte blev på drivmedelsstationernas flaggor en trebokstavskombination som olyckligt delas med den amerikanska vitmaktrörelsen Ku Klux Klan. Nu genomför Circle K, tidigare Statoil, ett flaggbyte.

Det var i tisdags som Statoil påbörjade namnbytet till Circle K genom att bytta ut de tre Statoil-flaggorna, som ofta pryder drivmedelsstationerna, mot tre Circle K-flaggor som pryds av ett K omslutet av en cirkel.

De tre flaggorna bredvid varandra bildade därmed bokstavskombinationen KKK och det uppmärksammades av en 17-årig kille som fotade flaggorna och lade ut på Reddit. Bilden spred sig på nätet med en rasande fart eftersom de tre K:na förknippades med amerikanska Ku Klux Klan.

Circle K, tidigare Statoil, kommer att gradvis byta ut vissa av flaggorna för att flaggorna inte ska visa tre K i följd. Att man från början satte upp tre ”K-flaggor” bredvid varandra var för att maximalt exponera det nya varumärket på den svenska marknaden samt i andra europeiska länder där Statoil är verksamt.