Obs! Bilden är ett montage.

Statsminister Reinfeldt populäraste sällskapet på svenskens semester

En undersökning har slagit fast att av partiledarna vill svenskarna helst ha med sig statsminister Fredrik Reinfeldt i passagerarsätet under bilsemester.

38 procent av svenskarna ska bege sig ut på bilsemester i år. Självklara resesällskap på resan är familjen och kompisarna. Men i år är det supervalår (val till både Europaparlamentet och riksdagen) och därför har undersökningsföretaget Netigate på uppdrag av rederiet TT-Line tagit reda på vilken politiker, eller närmare bestämt partiledare, som svensken helst har som resesällskap under semester.

När 1 048 svenskar svarat på undersökningen blev resultatet som följer:

1. Fredrik Reinfeldt (Moderaterna), 19 procent

2. Gustav Fridolin (Miljöpartiet), 15 procent

3. Stefan Löfven (Socialdemokraterna), 13 procent

4. Gudrun Schyman (Feministiskt Initiativ), 13 procent

5. Jimmie Åkesson (Sverigedemokraterna), 13 procent

6. Annie Lööf (Centerpartiet), 12 procent

7. Jonas Sjöstedt (Vänsterpartiet), 7 procent

8. Jan Björklund (Folkpartiet), 5 procent

9. Göran Hägglund (Kristdemokraterna), 4 procent

Som vi kan se är det statsminister Fredrik Reinfeldt som svenskarna helst av allt vill ha med sig i passagerarsätet under bilsemester. Åtminstone när det kommer till ett partiledarna.

Fredrik Reinfeldt är också den partiledare, enligt Novus-undersökningen som presenterades i media för ett par dagar sedan, som svenskarna har störst förtroende för. Men samtidigt som statsminister Reinfeldt är populär hos folket går hans parti Moderaterna något av en kräftgång just nu, det visade resultatet efter valet till Europaparlamentet för ett par helger sedan.

Till skillnad från Novus-undersökningen är Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tvåa på listan (trea hos Novus) över populäraste resesällskapet under bilsemestern.

Fridolin är populärast främst hos de unga visar TT-Lines undersökning. Bland 70- och 80-talisterna kammade Fridolin hem 22 respektive 23 procent av rösterna.

Reinfeldt är starkast hos det äldre gardet, framför allt hos 30- och 60-talisterna.

Vilken partiledare skulle du helst ha i passagerarsätet bredvid dig under årets bilsemester? Berätta med en kommentar nedan.