Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080811-schweiz-förbud080811-schweiz-förbud080811-schweiz-förbud
080811-schweiz-förbud

Stenhårda utsläppsregler i Schweiz?

I en uppmärksammad proposition föreslår Schweiz gröna ungdomsparti att tunga bilar och bilar med höga koldioxidutsläpp ska förbjudas. Förslaget skulle innebära att nästan alla suvar och sportbilar förbjuds i Schweiz.

Lilla Schweiz beskrivs oftast som världens mest fredliga land. Men ett nytt lagförslag får schweizarna att framstå som på gränsen till militanta. Eller kanske är det ett nödvändigt, om än obekvämt förslag det gröna ungdomspartiet i Schweiz har lagt fram. Ungdomsfalangen inom det gröna partiet föreslår bland annat att alla bilar som väger mer än 2,2 ton eller släpper ut mer än 250 gram koldioxid per kilometer ska förbjudas på landets vägar.

Lagen skulle, om den mot förmodan tas i bruk, eliminera merparten av alla suvar och sportbilar i Schweiz. Den skulle också bli den mest kraftfulla i sitt slag. En annan detalj i förslaget är att bilar som inte möter kraven men registrerats innan lagen införts, ska få toppfarten begränsas till 100 km/h. Dessutom ska såväl dieselbilar utan partikelfilter förbjudas som bilar vars front är farlig för fotgängare, rapporterar den schweiziska sajten Asphalte.

Exempel på bilar som skulle bli olagliga i Schweiz är Porsches hela modellutbud bortsett från Cayman och Boxster. Alla bilar från Ferrari och Lamborghini skulle bli olagliga såväl som i stort sett alla amerikanska bilar och suvar. Generellt sett skulle endast bränsleeffektiva fyr- och sexcylindriga motorer klara den tuffa urskiljningen. Det bör dock påpekas att förslaget är just ett förslag, och att det kan dröja ett antal år innan det kan bli aktuellt för omröstning.

Läs mer