Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stockholms stad

Stockholm får samkönade trafikljus

I slutet av juli får Stockholm samkönade symboler på 48 trafikljus. Staden gör det för att belysa hbtg-frågor och Prideveckan.

Från den 31 juli till och med den 6 augusti är det Prideveckan i Stockholm och då vill staden belysa betydelsen av hbtq-frågor och själva Prideveckan genom att göra 48 trafikljus samkönade. Ljusen som berörs finns alla i området runt Östermalms IP där festivalen håller till.

Trafikljusarmaturerna byts inte ut utan det är endast själva ”linsen” som ändras med en ny symbol. 100 000 kronor kostar det att byta ändra de 48 trafikljusen.

– Det rör sig om 48 trafikljus som ska göras om. Ser vi till allt annat vi gör i staden för att göra den roligare, så är det här ändå ingenting, säger Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) till Sveriges Radio P4 Stockholm.

Trafikborgarrådet skulle gärna vilja se de samkönade trafikljusen som ett permanent inslag men lagstiftningen tillåter inte det.

– Ändras reglerna så hade vi kunnat ha samkönade trafikljus året om. Det hade varit kul. Vi har en trafikmiljö som är rätt hård och manlig, alla skyltar har män på sig. Nu släpper man in kvinnorna och det tycker jag är på tiden, säger Daniel Helldén.

Stockholm är inte först ut med samkönade trafikljus. Wien hade det under Eurovision-finalen 2015 och London hade det under pridefestivalen i fjol.