Stockholm värst drabbat i Norden av bilköer Foto: Tobias Nykänen

Stockholm värst drabbat i Norden av bilköer

Navigationstillverkaren TomTom har undersökt hur kösituationen på vägar och gator i nordiska städer ser ut. Högst upp, alltså värst drabbat av stillastående trafik, är Stockholm.

Navigationsföretaget TomTom har tagit fram statistik på hur mycket stillastående trafik med igenkorkade gator 16 nordiska städer drabbas av.

 Värst drabbat är Stockholm där nästan en tredjedel (33 procent) av gatorna dagligen består av stillastående trafik.

 – Vi är inte förvånade. Trafiken i Stockholm blir bara värre och värre, Stockholm är en värsting i Norden, säger TomToms marknadschef Teija–Marie Pierre till SvD.

 Tvåa på listan är Oslo där 28 procent av gatorna dagligen drabbas av stillastående trafik och bilköer. Därefter kommer Helsingfors med 19 procent och Köpenhamn med endast 14 procent.

 Göteborg och Malmö drabbas också av bilköer dagligen, men inte i lika hög utsträckning. Göteborgs motsvarande siffra är 11 procent och Malmös 6 procent.

 Det är med andra ord en svår nöt att knäcka för Stockholms trafikkontor när de nu utformar sin Framkomlighetsstrategi för de kommande 15-20 åren.

 – Stockholms län växer med motsvarande ett Göteborg fram till 2030 och gatorna blir inte bredare, säger Stockholms trafikborgarråd Ulla Hamilton till SvD.